Šumava nabídne další místa pro pozorování zvěře

Šumava – Vedení šumavského parku otevřelo přezimovací obory pro jelení zvěř. Každý týden tam teď míří desítky turistů a termíny pro pozorování jsou obsazené až do konce února. Zoologický program se má na Šumavě letos rozšířit. K jelenům přibudou i vlci.

150 kusů jelení zvěře se už stáhlo do obory Beranky nedaleko Srní. Od začátku roku sem přichází i nejsilnější kusy. Včetně šestnácteráka, který dostal jméno Král Šumavy. Za potravou sem jeleni míří z nejvyšších oblastí národního parku.

Do pozorovacího srubu teď každý týden přichází 100 lidí. Během pozorávní musí ale zůstat v naprosté tichosti. Navíc je každá výprava omezena počtem dvaceti návštěvníků.

Zoologický program chce Správa národního parku letos rozšířit. Pro návštěvníky Šumavy chystá další dvě pozorovací místa. Podle mluvčího Správy národního parku Šumava Jana Dvořáka se na Srní návštěvníci potkají s vlkem. Na Kvildě bude druhé návštěvnické centrum, které bude věnováno primárně jelenům.

V celém zoologickém programu už fungují tři pozorovací obůrky. Kromě Srní je jedna poblíž Nové Pece a poslední byla otevřena u Borových Lad.