V Třebíči zemřel při rvačce muž, v Brně vypadl opilý mladík z okna

Praha – Tradičně s alkoholem a zábavní pyrotechnikou přivítali lidé v České republice rok 2015. Jako vždy se oslavy neobešly bez incidentů drobných i vážnějších. V Třebíči třeba časně ráno v noci na středu byl před jedním z tamních klubů nožem smrtelně zraněn šestatřicetiletý muž. Bodnému poranění pak v nemocnici podlehl. Policisté řešili na Silvestra a v noci na Nový rok přes 3,5 tisíce oznámení. Nejčastěji vyjížděli v Praze, kde je zaměstnávaly desítky rvaček a napadení. Požárů se poslední den v roce rozhořelo přes 70 a od půlnoci do šesté hodiny ranní dalších 92. Obvyklý denní průměr se pohybuje kolem padesátky.

Podezřelého z vraždy zadržely na místě policejní hlídky. Incident se stal na Komenského náměstí v noci na 31. prosince krátce po druhé hodině v noci. „Kriminalisté důkladně ohledali místo činu, vyslechli všechny svědky události a zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zločinu vraždy,“ uvedla mluvčí policie Dana Čírtková.

Alkohol boří opatrnost

„Do bezpečnostních opatření na Silvestra se zapojily po celé republice stovky příslušníků Policie ČR, nejvíc pochopitelně v hlavním městě,“ uvedla mluvčí policejního prezidia Jana Macalíková. Spojení Silvestra a pití alkoholu s sebou nese i násilí, účastníci rvaček a napadení během oslav byli podle mluvčí vesměs pod vlivem alkoholu.

Ve středu 31. prosince bylo požárů v Česku 72, tedy asi dvě pětiny nad celoročním denním průměrem, a 92 požárů od půlnoci do rána představuje skoro dvojnásobek průměru. „Na nárůst počtu požárů má ve velké míře vliv nedbalost, nesprávná manipulace s otevřeným ohněm a nedodržování bezpečnostních opatření při práci se zábavní pyrotechnikou. V mnoha případech je na vině i nadměrná konzumace alkoholu, kdy lidé přestávají být dostatečně opatrní,“ uvedla mluvčí hasičů.

Oslavy plně vytížily pražské záchranáře, řešit museli o 20 procent více případů než o minulém Silvestru, situaci jim komplikovalo náledí. Občas tak lidé museli na příjezd záchranky čekat. Zatímco ale před rokem museli záchranáři, hasiči a policisté zasahovat u vraždy nebo několika smrtelných úrazů a vážných zranění, letos řešili především požáry kontejnerů nebo případy způsobené opilci. Záchranáři zaznamenali celkem 317 událostí.

V Brně vypadl opilý chlapec z okna

Při samotných novoročních oslavách zdravotníci zasahovali především u několika poranění pyrotechnikou. V Brně také vypadl z druhého patra opilý patnáctiletý mladík, jeho stav ale není nijak vážný. Slavící davy ráno v ulicích byly vystřídány úklidovými četami a města se začala chystat na novoroční ohňostroje.

Centrem oslav v Praze se staly Staroměstské a Václavské náměstí, v Brně se lidé sešli na náměstí Svobody. Ostravané mířili především do Stodolní ulice. K ránu byli postupně slavící lidi vystřídáni úklidovými četami.