V Soběšicích vznikla rozhledna, otevřena bude před Vánocemi

Brno - V Brně-Soběšicích byla v pondělí dostavěna moderní rozhledna s ocelovou konstrukcí, která nabídne pohled na severní část jihomoravské metropole. Vyhlídková věž, jejíž stavba stála 1,6 milionu korun, bude patrně otevřena ještě před vánočními svátky ve zkušebním provozu, uvedl dnes náměstek brněnského primátora Ladislav Macek. Rozhledny zažívají v posledních letech opravdový boom.

„Nyní zbývá sundat lešení a udělat kolaudaci. Budeme se snažit toto řízení zkrátit,“ uvedl náměstek. Rozhledna na Ostré horce bude první stavbou svého druhu v brněnských příměstských lesích. O její výstavbu dlouhá léta usiloval spolek Soběšická garda. Věž bude přibližně 12 metrů vysoká. Stojí nedaleko cenné technické památky, kterým je první zeměměřičský bod na území někdejšího Rakouska-Uherska na vrchu Strom v Soběšicích.

Rozhlednu, která na Ostré horce stávala už kdysi v době, kdy vrchol ještě nepokrýval les, se rozhodli obnovit starousedlíci ze Soběšic. Stavba měla být původně hotova na podzim 2005. Kvůli problémům s pozemky se to nezdařilo. Soběšická garda později zjistila, že projekt je nad její
finanční síly. Pomohlo Brno, které záměr převzalo a projekt dofinancovalo. Na jižní Moravě vznikají rozhledny jako houby po dešti. Nové vyhlídkové
věže má Hlína u Ivančic, Olešnice a Doubravice na Blanensku nebo Bořetice na Břeclavsku. Se stavbou nové věže se například počítá u Kyjova na Hodonínsku.