Ve zlínské nemocnici mohou rodičky nově darovat pupečníkovou krev

Zlín - Krajská nemocnice T. Bati nabízí jako jediná ve Zlínském kraji dárcovský odběr pupečníkové krve. Dosud si rodičky mohly nechat odebrat pupečníkovou krev jen pro vlastní potřebu, za zákrok přitom zaplatily 21.000 korun, darování pupečníkové krve je anonymní a bezplatné. Pupečníková krev obsahuje typy kmenových buněk, které například umožňují náhradu jiných tkání, třeba svalových, jaterních nebo nervových. Baťova nemocnice nabízí novou službu od začátku prosince, řekla ČTK řekla mluvčí Karla Havlíková.

První žena, která chce ve zlínské porodnici pupečníkovou krev darovat, je ze Zlína a odběr lékaři předpokládají v polovině měsíce. Darování pupečníkové krve je podle odborníků mnohem významnější než odběr pro vlastní potřebu rodičky. K léčbě nebo záchraně života dítěte rodičky je totiž často vhodnější použít darovanou pupečníkovou krev. Kromě toho se používá také pro další výzkum. Ženy přitom většinou preferují odběr pro vlastní potřebu. Tuto komerční službu poskytuje většina nemocnic ve Zlínském kraji.

Vzorek krve je odebírán ihned po porodu po přestřižení pupečníkové šňůry z pupečníku a placenty. Porodní asistentka poté kontaktuje Ústav hematologie a krevní transfuze v Praze zajišťující převoz vzorku do laboratoře.

Pro dárcovství je nezbytné splnit čtyři podmínky, a to výborný zdravotní stav ženy, bezproblémové těhotenství, rozbor krve rodičky na hepatitidu typu B a C včetně testu na HIV a na syfilis a klinické vyšetření novorozence odborníkem hned po narození a v šesti měsících.

Skladování kmenových buněk z pupečníkové krve pro budoucí potřebu toho, kdo je daroval, vyvolává v lékařských kruzích pochybnosti a dlouhé diskuse. V Česku tuto službu nabízejí rodičům novorozenců většinou soukromé společnosti, požadují za ni několik desítek tisíc korun. Podle transplantačního zákona nelze použít krev z banky v zahraničí. Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Tomáše Cikrta může pouze tkáňová baňka, která má souhlas ministerstva zdravotnictví a je součástí nemocnice.