V Ratibořicích je možné potkat postavy z knihy Boženy Němcové

Ratibořice (Náchodsko) - Návštěvníci zámku v Ratibořicích a dalších objektů v Babiččině údolí se od dnešního dopoledne až do neděle mohou setkat s postavami z knih spisovatelky Boženy Němcové. Ve vánočně nazdobených interiérech budov v údolí natrefí lidé například na babičku, mlynáře či kněžnu.

Zájemci zahajují prohlídku v ratibořickém zámku, kde je uvítá kněžna se služebnictvem. Návštěvníky seznámí s adventními a vánočními zvyky na panských sídlech v první polovině 19. století. Lidé potom zamíří do Rudrova mlýna, kde nadšenci představí vánoční koledy a říkadla. Ve Starém bělidle předvede zájemcům babička s vnoučaty tradiční české Vánoce. Přístupná je také budova vodního mandlu, kde je otevřený malý vánoční trh. „O akci je velký zájem, doporučujeme, aby se větší skupiny i rodiny raději objednávaly předem na telefonním čísle 491 452 123,“ řekla dnes ČTK pracovnice ratibořického zámku.

Předvánoční atmosféru si mohou lidé vychutnat ode dneška také v Muzeu Boženy Němcové v České Skalici na Náchodsku, kde se do neděle koná akce Babiččiny Vánoce. „Kromě prodeje výrobků řemeslníků je připravena výstava obrazů Evy Skořepové či ukázka tradic ročních období,“ řekla Hana Vavřínová z Domu dětí a mládeže Bájo, který na přípravě akce s muzeem spolupracoval.