Chystané projekty zlepší kulturní i sportovní vyžití Jihlavanů

Jihlava - Jihlavská radnice připravuje několik projektů, které by v nejbližších letech měly zlepšit kulturní i sportovní vyžití obyvatel. V areálu zoologické zahrady vznikne Centrum environmentální výchovy a planetárium, rekonstrukce by se po letech měl dočkat Horácký zimní stadion. Akce se uskuteční s přispěním evropských dotací, řekl dnes novinářům náměstek primátora Radek Vovsík.

Centrum environmentální výchovy s náklady kolem 14 milionů korun by mělo poskytnout zázemí pro výukové a vzdělávací programy pro školy a ostatní zájemce. „Výstavba by mohla začít už koncem příštího roku,“ řekl Vovsík. 

Planetárium si vyžádá náklady asi 41,5 milionu korun. Kromě programů pro školy a veřejnost by mělo najít využití také jako jedno z promítacích míst
pro jihlavský Mezinárodní festival dokumentárních filmů. Podle studie budou obě zařízení stát poblíž nového vstupu do zoo. 

Připravená je také studie rekonstrukce letitého Horáckého zimního stadionu. Zastupitelé vyberou 18. prosince z pěti připravených možných variant. „Nejlevnější počítá jen s nejnutnějšími opravami a údržbou. Podle nejdražší varianty za 660 milionů korun by se měla mimo jiné zastřešit venkovní ledová plocha a pod ní vzniknout podzemní parkoviště,“ řekl Vovsík.