Mezi Ostravou a Havířovem začala jezdit vlaková souprava CityElefant

Ostrava – Na železničních tratích Moravskoslezského kraje začala jezdit nová patrová jednotka CityElefant. Má spojit Ostravu s Havířovem. Cesta mezi centry dvou největších měst v Moravskoslezském kraji by tak měla trvat jen 18 minut. Vlak, který je svým komfortem srovnatelný s Pendolinem, bude zastavovat i na nově otevřené zastávce u Stodolní ulice Ostrava-Centrum.

„Z Havířova do centra města se dostanete za 18 minut a myslím, že havířovští občané to využijí a věřím, že ČD dodrží jízdní řády, aby to trvalo opravdu těch 18 minut,“ upřesnil primátor Havířova František Chobot (ČSSD). Ostrava, Opava a Moravskoslezský kraj – to jsou názvy moderních vlakových jednotek, které jezdí po moravskoslezských kolejích. Třetí z nich nově vyráží právě na trať mezi Ostravou a Havířovem, kde bude cestujícím k dispozici více než dvacetkrát denně.

Strojvedoucí Jiří Olšák se nechal slyšet: „Co se týče řízení, je naprosto skvělá. Oproti starým typům lokomotiv a jednotek se to vůbec nedá srovnat. Maximální rychlost je 140 km/hod.“ Petr Šťáhlavský, ředitel kanceláře náměstka pro osobní dopravu ČD, dodal, že komfort při cestování je srovnatelný s Pendolinem. České dráhy v současné době mají těchto souprav 33, většina jich jezdí v Praze, kam byly původně určeny.

Vlakové soupravy CityElefant, z nichž každá stojí 200 milionů korun a vyrábí se v Moravskoslezském kraji, tady jezdí zatím jen tři. „Tato jednotka je vyráběna Vagonkou ČKD na území Moravské Ostravy, byť o tom nikdo neví,“ doplnil starosta Moravské Ostravy a Přívozu Miroslav Svozil (ODS).

Ivo Muras, vedoucí odboru dopravy a silničního hospodářství Moravskoslezského kraje, poznamenal, že nové vozy nejsou jen tyto CityElefant, ale i Regionovy. Těch má Moravskoslezský kraj dva kusy. Do 2 let se prý podaří výrazně obnovit vozový park v tomto kraji. Soupravy City Elefant budou nově jezdit také na trase z Bohumína přes Přerov a Olomouc až do Zábřehu na Moravě.