V Harrachově učí zdravě hřešit

Harrachov - I hřešit se dá zdravě. Oblíbená česká klasika, jakou je vepřová se zelím a bramboráčky nebo řízek s bramborovým salátem, může splňovat zásady zdravé výživy. Nesmysl? Největší hotel ve známém krkonošském středisku Harrachov už čtvrt roku přesvědčuje hosty o tom, že je to možné. A co víc, už v jídelním lísku lze najít vedle hmotnosti a ceny jídla také jeho energetickou hodnotu. A k tomu hostům tamní specialisté poradí, jak nabyté kalorie zase odbourat.

„Zpočátku byly sice obavy, že by kalorická hodnota mohla hosty od konzumace některých jídel odradit, ale nepotvrdilo se to,“ řekl ČTK ředitel Petr Nešpůrek. Naopak se podle něho někteří hosté přiznávají, že hřeší vědomě a z lístku si vybírají právě nejkaloričtější jídla. Nesporným favoritem je uzená klobása s vepřovou plecí, dušeným zelím a bramboráčky, jejíž konzumace dodá znavenému organismu 4770 kilojoulů. O něco méně - 4144 kilojoulů - má smažený vepřový řízek s lehkým bramborovým salátem.

I tyhle tradiční české kalorické bomby jsou ale podle Nešpůrka připraveny v duchu zásad zdravé výživy. „Prostě si je nemůžete dát každý den,“ poznamenal Nešpůrek. Nebo je pak třeba další dvě hodiny strávit v posilovně, plaváním, během, lyžováním nebo alespoň odhazováním sněhu. Denní potřeba energie je individuální, u dospělého člověka od 7000 do 13.000 kilojoulů podle závislosti na pohlaví, věku a fyzické zátěži. Sám ředitel proto dává přednost podstatně lehčím jídlům, jako je šafránové rizoto s grilovanými tygřími krevetami nebo steak z lososa s listovým špenátem a piniovými oříšky.

Hotel Sklář prošel v posledních dvou letech kompletní rekonstrukcí. Nezměnil ale jen svou zašlou vnější tvář a interiéry. Zcela se změnil přístup k hostům a nabídka služeb. „Vsadili jsme na zdravý životní styl. Nechceme hosty poučovat, jen jim ukázat, že to jde a že to může být velmi příjemné,“ poznamenal Nešpůrek, který se inspiroval při své návštěvě v podobně zaměřeném hotelu v Thajsku, odkud pochází jeho žena.

Od září, kdy se hotel po rekonstrukci znovu naplno rozjel, nabízí hostům mimo jiné speciální pobyty s aktivním či relaxačním programem. „Za tu dobu je využilo už na 350 dvojic a máme jen samé dobré ohlasy,“ poznamenal ředitel. Zkrátka ale nepřicházejí ani běžní návštěvníci nebo účastníci četných kongresů a firemních setkání, kterých po rekonstrukci výrazně přibylo. Jídelní lístek je totiž pro všechny společný a také sportovní a relaxační zázemí hotelu včetně trenérů je k dispozici všem.

Horský hotel Sklář je se svými 550 lůžky největším čtyřhvězdičkovým hotelem v Krkonoších. Je jedním ze tří desítek hotelů řetězce Orea, který do jeho modernizace a zlepšení služeb investoval na 200 milionů korun. Koncepce takzvaného vital hotelu je zatím v rámci řetězce, který v Česku provozuje přes 7000 hotelových lůžek, pilotním projektem a bude záležet na tom, jak se osvědčí. „Zatím jsme spokojeni, díky zvýšení komfortu jsme byli celý podzim dobře obsazeni a na dlouho dopředu jsme vyprodáni,“ dodal ředitel.