Lavinové nebezpečí v Krkonoších kleslo na první stupeň

Špindlerův Mlýn - Lavinové nebezpečí v Krkonoších dnes kleslo ze druhého na první stupeň pětibodové stupnice. Po velkém oteplení a dešti v minulém týdnu se opět ochladilo i v hřebenových partiích a sněhová pokrývka je stabilní, informoval ČTK Pavel Cingr z krkonošské horské služby. První stupeň lavinového nebezpečí platí i v Jeseníkách.

Na hřebenech Krkonoš nyní leží přes metr sněhu, například Labská bouda hlásí 120 centimetrů, z toho pět centimetrů je nového sněhu. Ráno bylo na hřebenech polojasno a teplota klesla na šest stupňů pod bod mrazu.

V minulých zimách dosáhlo lavinové nebezpečí v Krkonoších nejvyššího stupně čtyři. Ročně v horách sjede několik desítek lavin, které však nezasahují obydlená místa, sjezdové tratě a přístupové cesty. Lavinovými lokalitami jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl.

Poslední oběť lavin v Krkonoších je z února 2005, kdy na svahu u jezera Maly Staw na polské straně Krkonoš zahynuli dva polští záchranáři. Jedna z největších lavin posledních let sjela do Studniční jámy v březnu 2002. Až 12 metrů vysoké sněhové bloky s sebou do údolí strhly tuny kamení, hlíny a kosodřeviny.