Jeseničtí policisté přišli o radar, řidiči toho zneužívají

Jeseník - Motoristé na Jesenicku začali zneužívat toho, že tamní policisté přišli při nehodě na konci listopadu o svůj jediný radar. Podle policistů mnozí z nich nedodržují rychlost. Poukázala na to i sobotní kontrola ve spolupráci s policisty z okolních okresů. Během čtyř hodin zaznamenali strážci zákona 33 přestupků. ČTK to dnes řekla jesenická policejní mluvčí Tereza Neubauerová.

„Jeseničtí řidiči toho začali zneužívat. Začali počítat s tím, že když auto s radarem tady není, můžou začít jezdit rychleji. Chtěli jsme jim ukázat, že na to spoléhat nemohou. Jde domluvit i spolupráci s okolními regiony,“ podotkla policejní mluvčí.

Na bezpečnostní akci se jeseničtí policisté spojili s kolegy z Šumperku a Bruntálu. Jedno vozidlo s radarem stálo v Mikulovicích, druhé v Písečné. „Policisté zaznamenali 33 přestupků porušení rychlosti v obci. Za 32 přestupků byly uděleny pokuty v hodnotě 40.000 korun a jeden přestupek byl oznámen správnímu orgánu k projednání,“ dodala Neubauerová.

Policisté měli nehodu se služební Škodou Octavia na konci listopadu v serpentinách u Štachlovic. Při nehodě se lehce zranil jeden člověk z auta, do něhož policejní vůz narazil. V policejním autě bylo jediné zařízení na měření rychlosti, které mají policisté v regionu k dispozici. „Auto je nyní v opravě, každou chvíli by se nám mělo vrátit už zpátky,“ doplnila policejní mluvčí.

Rychlost motoristů na Jesenicku by měly v nejbližší době kontrolovat další dva ruční radary. Jesenická policie byla dosud jedna z mála, která při měření rychlosti vozidel využívá v celém okrese pouze jediného radaru. Například na Přerovsku mají policisté radary dva, stejný počet používají policisté i na sousedním Šumpersku. Na rychlost řidičů se kromě státní policie zaměřuje v ulicích měst v Olomouckém kraji také městská policie. Radary hojně využívají například strážníci v Olomouci nebo v Přerově.