Úhyn prasat na Plzeňsku nezavinil mor ani Aujeszkyho choroba

Šťáhlavy - Hromadný úhyn divokých prasat u Šťáhlav na jižním Plzeňsku nezavinil na konci minulého týdne vir obávaného klasického moru prasat ani vir Aujeszkyho choroby. Dvě nejvážnější infekční onemocnění vyloučily laboratorní testy vzorků krve a orgánů ve Státním veterinárním ústavu v Jihlavě. Tím ale vyšetřování příčin úhynu 15 kusů zvěře nekončí, další laboratorní testy se zaměří zejména na přítomnost toxických látek v těle uhynulých divokých prasat, řekl dnes ČTK Václav Poláček z Krajské veterinární správy.

Další výsledky by podle něj mohly být známé za několik dní. Kromě zkoumání případných toxických látek, které by mohly způsobit tak rozsáhlou škodu v mysliveckém chovu zvěře, se testy zaměří i na další možná infekční onemocnění.

Klasický mor prasat byl v Česku zjištěn naposledy u chovaných prasat v roce 1997 na Kroměřížsku a u černé zvěře v roce 1999 na Vsetínsku. ČR má také statut země prosté Aujeszkyho choroby.

Čtrnáct uhynulých divokých prasat, z toho sedm selat, našli lidé ve čtvrtek večer a pátek u lesa nedaleko Šťáhlav na jižním Plzeňsku. Byla na pravém břehu Úslavy, asi 150 metrů od plotu zahrady zámku Kozel. Všech 14 kusů bylo na ploše asi 2,5 hektaru. Jednoho mrtvého divočáka našli myslivci ještě asi o pět kilometrů dál v sousední honitbě.

Kromě těl uhynulých prasat odebrali veterináři také vzorky krmiva z krmeliště pro prasata a neznámé návnady nalezené přímo v místě úhynu.