ČSAD Liberec podlehla konkurenci

Liberec - Společnost ČSAD Liberec zrušila autobusy do Prahy. Kdysi nejvýnosnější linka se stala pro ČSAD velmi ztrátovou. Společnost tak prohrála boj s konkurenční firmou Student Agency, která trasu Liberec-Praha zcela ovládla.

Před dvěma lety blokovala bezpečnostní služba na příkaz vedení ČSAD Liberec autobusům Student Agency vjezd na autobusové nádraží v Liberci. Žluté autobusy nemohly na nádraží přes dva měsíce. „V licenčním řízení ČSAD souhlasila s naší zastávkou. Ale pak si uvědomila, že jsme pro ně konkurencí a protizákonně se rozhodla nás na nádraží nepustit,“ komentoval tehdy situaci ředitel Student Agency Radim Jančura.

O linku mezi Libercem a Prahou mělo už v minulosti zájem několik soukromých dopravců. Liberecký kraj jim ale licenci nevydal s tím, že z peněz, které ČSAD na této trase vydělá, se dotují méně výdělečné spoje v kraji. Student Agency si ale licenci sehnala, a to na opačné straně trasy v Praze. „Tato linka nám nabourala závazek veřejné služby, to znamená stanovení rozsahu základní dopravní obslužnosti pro liberecký kraj,“ vyhodnotila situaci vedoucí odboru libereckého kraje Stanislava Jakešová.

Na neshodách mezi oběma firmami vydělávali cestující. Jeden čas jezdili se Student agency do Prahy za jednu korunu. „To je naprostý nesmysl, je to dumpingová cena prvního řádu,“ ohodnotil jednání konkurence ředitel ČSAD Liberec Petr Wasserbauer.

Teď už má Student Agency základní jízdné za 90 Kč, ČSAD zůstala na 60 korunách. Skutečné náklady na jednu jízdenku se přitom podle ČSAD pohybují kolem 120 korun. Boj o trasu do Prahy proto společnost vzdala a provoz linky teď přerušila. Názory cestujících na tento krok se různí. Někteří by větší konkurenci přivítali, jiní za tím vidí jen špatnou politiku ČSAD.

I když má ČSAD licenci na linku do Prahy až do roku 2011 neuvažuje vedení společnosti, že by provoz na ní vzhledem ke konkurenci někdy ještě obnovilo.