Olomoucký kraj přispěje o Vánocích lékárnám na služby

Olomouc - Olomoucký kraj přispěje lékárnám v každém bývalém okresním městě v regionu na pohotovostní služby během Vánoc. Díky tomu by na první i druhý vánoční svátek měli lidé najít otevřenou alespoň část dne jednu lékárnu v Jeseníku, Šumperku, Prostějově, Přerově a Olomouci. Hejtmanství tak reaguje na loňskou situaci, kdy pacienti měli problémy s dostupností léků, řekl dnes ČTK náměstek hejtmana Ladislav Kavřík.

„Zjistili jsme, že v tyto dny lidé neměli loni možnost dostat léky. Proto jsme se se rozhodli ke vstřícnému kroku a poskytneme lékárnám za každý den služby 2500 korun, protože provoz v období Vánoc je ztrátový. Je to jen jakýsi příspěvek, náklady lékáren jsou vyšší,“ uvedl Kavřík. Seznam otevřených lékáren hejtmanství uvádí na svých webových stránkách www.kr-olomoucky.cz.

Příspěvky na pohotovosti lékáren kraj zrušil již před dvěma lety. Krajští politici to odůvodnili tím, že lidé mohou využívat služeb lékáren v supermarketech, nebo mají lékárny pohotovost platit ze svého. Například město Přerov přispívá ročně lékárnám 50.000 korunami.