Silnice na jihu Čech vylepší půl miliardy z rozpočtu

České Budějovice - Řidiči na jihu Čech se příští rok mohou těšit na desítky nových kilometrů silnic. Kraj na opravu asi 30 úseků druhých a třetích tříd dá 571 milionů korun. Je to největší investice z rozpočtu, který dnes schválili krajští zastupitelé. Dalších 860 milionů korun investuje kraj do zdravotnictví, kultury a sociálních věcí. Peníze pomohou i s předfinancováním evropských projektů.

Hejtmanství bude příští rok hospodařit s příjmy a výdaji 9,6 miliardy korun. Do rozpočtu zapojí také 100 milionů korun, které se podařilo ušetřit v minulých letech. K nim kraj přidá 75 milionů korun, a uhradí tak první splátku osmisetmilionového úvěru od Evropské investiční banky (EIB). Peníze si půjčil, aby urychlil opravy stovek kilometrů silnic druhé a třetí třídy.

Přes půlku výdajů spolkne školství, dvě miliardy půjdou do dopravy. Investice dosáhnou 1,43 miliardy korun. Například 27 milionů získá záchranná služba. která díky tomu nakoupí i nové sanitky. Dalších 80 milionů si rozdělí nemocnice a téměř 62 milionů domovy důchodců, ústavy sociální péče, stacionáře a podobná centra. Modernizace letiště spolkne 32 milionů korun, osm milionů dostane Zoo Ohrada na nové expozice. Muzeum Jindřichohradecka má slíbeno 4,4 milionu korun na zrestaurování světoznámých Krýzových jesliček.

Rozpočet počítá také s modernizací nemocničních pavilonů. Součástí úprav je zateplení budov, výměna oken a opravy topení. Na konci roku 2010 by měl být provoz všech sedmi nemocnicích na jihu Čech ekologičtější a úspornější. Hejtmanství již poslalo žádost do EU. Pokud uspěje, unie zaplatí 555 milionů Kč, tedy 85 procent nákladů.

„Obdobný projekt je připravován i pro zařízení sociálních služeb, školy a domovy důchodců. Nikoliv však v takovém rozsahu,“ uvedl náměstek hejtmana Vladimír Pavelka.

Letos Jihočeský kraj hospodaří s rozpočtovým schodkem přes půl miliardy korun. Výdaje dosáhnou 9,62 miliardy a příjmy 9,1 miliardy korun. Deficit pokryje čerpání 450 milionů korun z další části úvěru od Evropské investiční banky, který si kraj vzal na opravu silnic, a 63 milionů korun z přebytku minulých let.