U Ostrova unikla z prasklého potrubí nafta do chovného rybníka

Ostrov (Karlovarsko) - Chovný rybník u Ostrova na Karlovarsku dnes znečistila nafta, která unikla z prasklého potrubí. Potrubí vede do nedalekého skladu pohonných hmot společnosti Čepro. ČTK to řekl Lumír Pála z Českého rybářského svazu v Ostrově.

Nafta unikla při stáčení z železničních cisteren, kdy na potrubí praskl svár. Kolik mohlo uniknout litrů, není dosud jasné. Patrně se ale jedná spíše o menší množství. Na místě probíhají sanační práce, sdělil ČTK mluvčí společnosti Čepro Tomáš Zikmund. „Událost vyšetřuje komise. Rozsah škod a přesná příčina nejsou zatím známy,“ uvedl Zikmund.

Rozsah škod, které nafta v rybníce způsobila, nelze zatím určit. To se ukáže až v dalších hodinách či dnech, informoval ČTK František Touš, jednatel občanského sdružení Carp team Ostrov, které rybník vlastní. „Máme v něm generační kapry za půl milionu korun a dravce za další 150.000 korun. Hrozí, že ryby uhynou,“ konstatoval.

Nafta se do rybníka dostala patrně odvodňovací strouhou podél komunikace. Přispělo k tomu i deštivé počasí v regionu. Na místě zasahovali hasiči, kteří dalšímu úniku zabránili pomocí norných stěn. Událost vyšetřují specialisté z ochrany životního prostředí.

„Havárie na potrubí už byla odstraněna. Na místě ovšem ještě necháváme preventivně norné stěny. Následky úniku si musí odstranit firma Čepro,“ uvedl mluvčí krajských hasičů František Petr.