Pardubice prodávají historickou pasáž

Pardubice - Část zastupitelů Pardubic nesouhlasí s prodejem historické pasáže v centru města. Tvrdí, že by se město nemělo zbavovat tak cenného majetku. I přesto vedení radnice a Městský rozvojový fond o prodej usilují.

Část zastupitelů Pardubic tvrdí, že je to jako rozprodávat šperkovnici města. Navíc kritizují i to, že o prodej začal údajně usilovat Městský rozvojový fond ve chvíli, kdy dostal nabídku zvenčí. A to by se mohlo jevit v očích veřejnosti podezřele. „Myslím si, že v opačném gardu to není dobře, první by mělo být ujasnění, že chceme něco prodat a za jakých podmínek to chceme prodat,“ myslí si zastupitel Pardubic Miroslav Petráň. „Je to iniciativa Městského rozvojového fondu. Ten by se měl starat o rozvoj města,“ říká zastupitel města Jan Linhart.

Podle vedení radnice by ale chátrající pasáž soukromé investice mohly zachránit. „Myslím si, že peníze budeme potřebovat na rekonstrukci plaveckého areálu, na dopravu a na další věci týkající se oprav a rekonstrukcí škol, školek a dalších objektů,“ vypočítává pardubický primátor Jaroslav Deml.

S pasáží by město prodalo i okolní lukrativní pozemky a další dvě nemovitosti. „Domnívám se, že majetek města, který vznikl před rokem 1948, by se prodávat neměl,“ netají se svým odporem k případnému prodeji pasáže Miroslav Petráň. Pardubičtí architekti navíc chtějí, aby případný budoucí majitel zachoval význam pasáže. „Pokud se rozhodne o prodeji, tak je to základní podmínka,“ tvrdí pardubický primátor.

Podle odhadů je nutné do rekonstrukce pasáže investovat čtvrt miliardy korun. Tyto peníze ale radnice nemá, a tak i přes odpor některých zastupitelů pasáž zřejmě prodá.