Odkaliště v Opatovicích je zrekultivováno

Pardubice - Rozsáhlé odkaliště poblíž elektrárny v Opatovicích nad Labem se podařilo úplně zrekultivovat. Místo, kde elektrárna od 60. let ukládala tisíce tun popela, se teď zelená a slouží jako rekreační a sportovní zóna mezi dvěma krajskými městy - Pardubicemi a Hradcem Králové.

V mrtvou měsíční krajinu se oblast Polabí u Dřítče začala vinou elektrárny v Opatovicích měnit v 60. letech. „To bylo v roce 1963, kdy bylo zprovozněno tzv. odkaliště Dříteč, kam se hydraulicky dopravoval veškerý popílek. Určitě to na vzhledu krajiny nepřidávalo,“ vzpomíná mluvčí opatovické elektrárny Petr Zadák. 

Zdevastovaná krajina pod hradem Kunětická hora se začala zelenat teprve nedávno, po roce 2005. Nejprve zásluhou nových britských vlastníků elektrárny. Krajinu z popela pak dotvořil projekt vícefunkční rekreační a sportovní zóny s dominantním golfovým hřištěm. „Popílek při sebemenším větru lítal, dělal problémy v okolních obcích. Tento problém by se stejně musel řešit. Druhý problém, který vznikal díky intenzivnímu vysušování, bylo zavlažování celé plochy. Ta se musela neustále kropit,“ popisuje situaci provozovatel golfového areálu Milan Novák. 

Autoři projektu „Oživení krajiny“ trávu naseli a stromy a keře nasázeli přímo do šestnáctimetrové vrstvy popela. „Risk to každopádně je, protože nikde na světě tato technologie nebyla ještě použita,“ uvádí zahradní specialista Michal Voigts.

Areál o rozloze 140 hektarů protíná pětikilometrová cyklostezka na trase Hradec-Pardubice a pokud v Polabí napadne sníh, vznikne tu i okruh pro lyžaře a běžkaře. Ekologický bolák minulých desetiletí se tak v Polabí podařilo vyléčit jednou provždy.