Betlémy ve stodůlce jsou k vidění ve Hvožďanech na Táborsku

Tábor – Světovou sbírku betlémů vystavují už tradičně manželé Pokorní ve Hvožďanech u Bechyně. Do jejich rodinného domku zavítá každoročně několik stovek návštěvníků od nás i ze zahraničí. Unikátní výstavu pod názvem Betlémy ve stodůlce letos připravili už podvanácté. K vidění je tu 122 exponátů. Akademický malíř Luděk Pokorný se výrobě betlémů věnuje už téměř padesát let. Jeho díla zdobí nejednu výstavu. Nejraději pracuje s lipovým dřevem.

„Já mám na půdě krásný špalky lipového dřeva a z toho řežu,“ upřesnil Luděk Pokorný. Spolu se svou ženou se před dvanácti lety rozhodli betlémy ukázat i ostatním. Těch vyrobených z kůže, foukaných vajec, včelího vosku nebo kynutého těsta tu letos mají více než 120.

Reklamní betlémy ze třicátých let minulého století považuje pan Pokorný za nejvzácnější. Jeho sbírka ale ještě není úplná. Podle jeho slov mu do ní chybí ještě 3 kusy, které, jak doufá, brzy sežene. Výstavu doplňují i betlémy ze zahraničí

„Dva malé betlémky tu máme z Peru,“ dodala Jana Pokorná, Luďkova žena. Návštěvník tu ale uvidí i ty z Německa, Kanady, Francie nebo Vatikánu. Výstava betlémů ve stodůlce manželů Pokorných tu bude k vidění do 6. ledna.