Podezřelý prodej domů na Praze 3

Praha - Podezřele rychlý byl prodej dvou bytových domů v Praze 3. O tom je přesvědčena místní radniční opozice. Pouhý týden měli zájemci na veškeré náležitosti, spojené s výběrovým řízením. Domy  nakonec koupila firma, založená pouhý den před začátkem soutěže.

Dům číslo 34 ve Spojovací a nechvalně proslulá třináctka v ulici Víta Nejedlého mají nového majitele. Městská část Praha 3 je prodala firmě Kavalen Delta. „Ta byla do obchodního rejstříku zapsána pouhý jeden den před vyhlášením výběrového řízení, to je hodně podezřelé,“ říká zastupitel Prahy 3 Ondřej Rut.

„Firma naprosto splňovala všechny podmínky výběrového řízení, to je vše,“ odmítá podezření mluvčí Prahy 3 Jan Sotona. „Každý prodávající by měl mít na mysli, aby byla zaplacena kupní cena a aby nemovitost byla účelně využita. Ale o firmě, která existuje tři dny, toho příliš mnoho nevíme,“ potvrzuje podezření radniční opozice právník Oldřich Choděra.

Zarážející na prodeji dvou domů je především rychlost. Obvykle se domy prodávají déle než týden. „Mezitím byl ještě víkend. To znamená, že ty firmy měly tři dny na to, aby nemovitosti obhlédly, udělaly nějakou finanční rozvahu, složily půlmilionovou jistinu,“ vypočítává Ondřej Rut. „Ten odprodej probíhal naprosto standardně, podle zákona. Všichni účastníci měli informace o nabízených domech,“ snaží se rozptýlit podezření Jan Sotona.

Dům v ulici Víta Nejedlého chtěla před časem koupit zdejší nájemkyně, paní Teodora Havlová. „ Z jakýchsi nepochopitelných důvodů rada městské části, která je jednobarevná, se rozhodla, že ten dům stáhne z privatizace. Dva měsíce nato, se rozhodla ho prodat,“ vznáší další argumenty Ondřej Rut.

Šest milionů za dům v ulici Víta Nejedlého a deset milionů za dům ve Spojovací ulici, to je konečná částka, za kterou narychlo vytvořená soukromá firma obě nemovitosti koupila.