Třebíčské opozici se nepodařilo odvolat vedení města

Třebíč - Třebíčské opozici se dnes už podruhé nepodařilo odvolat vedení města. Pro odvolání starosty Iva Uhra (ODS) a místostarostů Miloše Maška (ČSSD), Stanislava Mastného (ODS) a Jana Karase (KDU-ČSL) hlasovalo jen 11 členů sedmadvacetičlenného zastupitelstva. K jejich sesazení nepomohlo ani přibližně 1700 podpisů pod peticí, kterou lidé začali podepisovat v pondělí na demonstraci za odstoupení vedení radnice.

Opozice vyčítá vedení města dlouhodobě nekoncepční a neprůhlednou politiku, střet zájmů a arogantní chování. Pobouřilo ji také napadení televizního štábu, který natáčel jednání zastupitelstva, místostarostou Maškem.

S odvoláním vedení radnice souhlasilo 11 zastupitelů, šest bylo proti, devět se hlasování zdrželo. Klíčovému hlasování předcházela více než dvouhodinová vzrušená diskuze, v níž opozice vedená Pavlem Heřmanem ze sdružení Heřman zpět na radnici poukazovala na špatnou práci vedení radnice. Názory opozičních zastupitelů hlasitě podporovaly téměř dvě stovky obyvatel Třebíče.

Požadavek na změnu vedení radnice trvá v Třebíči už dlouho. Lidem se nelíbí, že ODS po loňském vítězství v komunálních volbách nedokázala sestavit pravicovou koalici. Namísto toho se rozštěpila a ve spolupráci se sociálními demokraty a lidovci vládne s podporou komunistů.

Třebíčská opozice se neúspěšně pokusila svrhnout radniční koalici a odvolat vedení města kvůli stejným důvodům už v polovině října. Pro návrh však tehdy hlasovalo jen devět členů sedmadvacetičlenného zastupitelstva.

ODS získala v obecních volbách loni v listopadu šest mandátů. Druhé za ODS skončilo uskupení Heřman zpátky na radnici s pěti mandáty. Stejný počet křesel má také KSČM, čtyřmi místa obsadila ČSSD. Tři křesla má Strana zelených s SNK Břehy, po dvou získali lidovci a SNK ED.