Na Šumavě bojují o větší prostupnost hranic

Plzeň - Šumavské vesnice bojují za větší průchodnost hranic. I po vstupu do schengenského prostoru tady totiž zůstane velká část nepřístupná. To, co správa zdůvodňuje ochranou přírody, starostové považují za zbytečnou šikanu. Místy zůstanou zakázané úseky o délce až několika desítek kilometrů.

Chránit nebo zpřístupnit. Obě strany si myslí, že jde skloubit obojí, ale každá to vidí jinak. Podle starostů jsou nepřístupná území natolik rozlehlá, že otevření schengenského prostoru na Šumavě nikdo ani nepozná. „Jedna železná opona byla nahrazena oponou zelenou,“ srovnává situaci dnes a kdysi předseda Svazu obcí Národního parku Šumava František Nykles.

Park se brání tím, že musí chránit hlavně přírodu a ze všeho nejvíc jedinečné mokřady v prvních zónách. O otevření nových cest do Bavorska je ale ochoten jednat, pokud to nebude v nejcennějších oblastech. „Zpronevěřil bych se svému původnímu přesvědčení a ochranářskému svědomí, kdybych nerespektoval tyto úmluvy,“ vyjadřuje své přesvědčení ředitel Národního parku Šumava Jiří Krejčí.

Park navrhl dva nové tzv. body, dříve přechody. Starostové nesouhlasí a chtějí jich dvacet. Jednání je tak na úplně na začátku. „Neměly by existovat úseky, které by nebyly prostupné asi 10 km podél státní hranice,“ je přesvědčen František Nykles.

Vedení parku se chce dohodnout, ale rozumně. Připouští, že pokud se nové cesty nedotknou nejcennějších území, může být bodů, kudy se turisté dostanou přes hranici, mnohem víc. Dvacet ale těžko. „Návrh je 22 až 23 přechodů, já budu spokojen, když se jich dohodnou dvě třetiny,“ přeje si předseda Klubu českých turistů Jan Stráský.

Ředitel Národního parku Bavorský les Karl Friedrich Sinner v této souvislosti nabádá k citlivému přístupu všech zainteresovaných stran. Ty se shodují v jediném – konečný počet šumavských přechodů chtějí stanovit do začátku příštího jara.