V krkonošské Rokytnici přibylo další zázemí pro lyžaře

Rokytnice nad Jizerou - Nové zázemí pro lyžaře přibylo nebo ještě přibude v nové zimní sezoně v lyžařském středisku v krkonošské Rokytnici nad Jizerou. Společnost Spartak tam poskytuje služby, jaké nejsou v žádném jiném sjezdařském areálu v Libereckém kraji. ČTK to zjistila porovnáním nabídky ostatních lyžařských středisek.

V hale u rokytnické lanovky Horní Domky letos vznikla nová restaurace, skiservis a prodejna sportovních potřeb. Po Vánocích otevře Spartak v areálu Horní Domky dětský koutek s lyžařskou školou. „Místo vleku dostane děti na svah bezpečnější a pohodlnější pojízdný koberec,“ řekla mluvčí Spartaku Renata Žalská.

Letošní novinky patří do modernizace rokytnického lyžařského střediska, jež začala již loni. Stála 150 milionů korun a Spartak díky ní zachránil minulou zimní sezonu. Nová lanovka Horní Domky s kapacitou přibližně 2000 lidí za hodinu fungovala ve chvíli, kdy kvůli nedostatku sněhu v chráněných územích na Lysé hoře nesměla jezdit stará čtyřsedačková lanovka. Nyní stojí u obou lanovek restaurace. U staré lanovky se do ní vejde 200 lidí, u nové více než 50.

Ve středisku Horní Domky najdou turisté 14,4 kilometru sjezdovek i tratí pro snowboardisty o celkové rozloze 50 hektarů. Lanovky a vleky přepraví za hodinu 7600 lyžařů. Ve středisku Studenov se na ploše 30 hektarů nachází 3,5 kilometru tratí a vleky vyvezou nahoru 3500 osob za hodinu. „V Horních Domkách fungují nyní všechny vleky a lanovky i sjezdové tratě s výjimkou Červené sjezdovky. Díky ochlazení jsme ve čtvrtek znovu spustili sněžná děla, zasněžování ale zatím komplikuje silný vítr. Nejdříve vylepšíme povrch na Modré sjezdovce, poškozené silnou oblevou, a pak se zaměříme na Červenou sjezdovce. Technickým sněhem bychom ji v mrazech mohli pokrýt do Vánoc,“ dodala Žalská.

V Rokytnici jsou jedny z nejdelších sjezdovek v Česku. Stoupají až do výše 1300 metrů. Lyžařské středisko však neleží v tak sevřeném údolí jako sousední Harrachov a je více vystavené vichřicím. Někdy nedovolují provoz starší lanovky na Lysou horu. „Nová lanovka však končí asi o 300 metrů níž, tolik tam nefouká a zůstává v provozu i ve větrném počasí,“ konstatovala Žalská.

Společnost Spartak Rokytnice patří TJ Spartak Rokytnice. V zimě zaměstnává 100 lidí, v létě 35 a řadí se mezi největší firmy ve městě.