Krajský úřad v Hradci Králové byl dnes otevřen pro veřejnost

Hradec Králové – Běžný pracovní den dnes měli zaměstnanci krajského úřadu v Hradci Králové. Po nedávném stěhování do nového sídla v bývalém pivovaru chtěli moderní prostory ukázat veřejnosti. Za přestavbu architektonické památky kraj formou dvacetiletého leasingu zaplatí bezmála jeden a půl miliardy korun. Podívat se přišly tisíce lidí.

Osm hodin ráno a do sídla krajských úředníků přicházejí první skupinky návštěvníků. V neobvyklý víkendový čas se otevřely kanceláře všech odborů včetně pracovny hejtmana. Některým pracovníkům úřadu ani nepřišlo, že je sobota. „Museli jsme se vypořádat s představou, že v sobotu do práce zkrátka a dobře půjdeme,“ sdělil mluvčí Krajského úřadu Královéhradeckého kraje Imrich Dioszegi.

Přes 350 úředníků pod jednou střechou místo tří budov po městě. Takový byl argument pro nákladnou přestavbu bývalého pivovaru. „Stěhování, hlavně balení, trvalo asi 14 dní. Stěhovala jsem tři kanceláře dohromady,“ vyjádřila se Zuzana Kuchařová, pracovnice Krajského úřadu Královéhradeckého kraje.

Regiocentrum Nový pivovar, jak se zmodernizovaný areál jmenuje, přijde na bezmála jeden a půl miliardy korun. Největší investici kraje dlouhodobě kritizují opoziční zastupitelé. Svůj názor dnes mohl vedení úřadu sdělit kdokoliv. Někteří občané nové sídlo vidí jako zbytečný luxus, jiní jsou rádi, že se zachovala velká památka města.

„Žádný ekonom mi nemůže dát odpověď, jaká bude cena peněz za 20 let, takže jsem přesvědčen, že jsme dobře udělali a výstavba drahá nebyla,“ dodal hejtman Královéhradeckého kraje Pavel Bradík (ODS). Nově opravená budova královéhradeckého pivovaru bude sloužit nejen krajským úředníkům, své sídlo tu mají i některé regionální instituce, hradecká univerzita a část prostor se pronajímá k soukromým účelům.