Olomoucká fakultní nemocnice vyučuje unikátní metodu operace vřetenní tepny

Olomouc – Endoskopický odběr žil a vřetenní tepny pro operace srdce učí lékaři z olomoucké fakultní nemocnice svoje kolegy z jiných nemocnic. Kardiochirurgická klinika je totiž na základě svých rozsáhlých zkušeností a výsledků školícím centrem pro ostatní pracoviště u nás. V blízké době by se mohla stát dokonce celoevropským střediskem.

Pro přemostění poškozené věnčité artérie, tedy pro tzv. by-pass, jsou vhodné pouze některé žíly a tepny v lidském těle. K jejich získání lékaři potřebují až osmdesát centimetrů dlouhý kožní řez. Výsledkem jsou časté pooperační komplikace, jako je zanícená rána a následné otoky.

Olomoučtí lékaři využívají už od poloviny roku 2005 novou metodu, která umožňuje operatérovi udělat pouze tři centimetry dlouhý řez na noze nebo předloktí. Samotný odběr žil pak odborníci provádí pomocí speciálního endoskopu. Lékař Martin Šimek z Kardiochirurgické kliniky FNO vysvětluje podrobnosti: „Pacient po tomto výkonu má podstatně nižší riziko komplikací hojení a nižší intenzitu bolesti.“ Přednosta Kardiochirurgické kliniky FNO Vladimír Lonský doplňuje: „Pro nemocné, kteří mají určité predispozice k poruchám hojení, diabetiky, nemocné vyššího věku nebo s nadváhou a poruchami prokrvení dolních končetin je tato metoda unikátní.“

Odběr žil pomocí nové metody zatím v olomoucké fakultní nemocnici podstoupilo více než 300 nemocných. Moderní technika by přitom podle vedení zdravotnického zařízení mohla přilákat další pacienty. Ředitel nemocnice Radomír Maráček prohlašuje: „Snažíme se, abychom získali pacienty z nejbližšího okolí, pro které je zajímavé nedojíždět někam jinam.“ Endoskopický odběr žil už provádí také v Praze, Ostravě, Plzni, Třinci nebo Brně; kardiochirurgové z těchto měst se školili právě v Olomouci. Odběr vřetenní tepny však realizuje olomoucká fakultní nemocnice stále jako jediná v České republice.

Fakultní nemocnice je v oblasti kardiochirurgie spádovým zařízením pro Olomoucký a Zlínský kraj. Ročně je tu by-pass proveden asi u 750 pacientů.