Praha chce vymýtit z ulic prostitutky

Praha - Pražský magistrát chce vyhnat z ulic prostitutky. Podle návrhu městské vyhlášky nebudou smět od ledna nabízet a poskytovat své služby na veřejných prostranstvích v celé metropoli. Nový předpis nahradí ten původní ze začátku 90. let, který je sice platný, ale právně nesprávný, řekl dnes novinářům primátorův náměstek Rudolf Blažek (ODS).

Vyhláška má podle něho pomoci policistům a strážníkům. Pokud narazí na prostitutku, úřady jí budou moci uložit až třicetitisícovou pokutu. Blažek podotkl, že řada žen nabízejících sexuální služby podle zkušeností postih nezaplatí. Policisté ale mají alespoň pravomoc je z místa vykázat.

„K přípravě vyhlášky jsme přistoupili na základě nálezů Ústavního soudu, který posuzoval předpisy Ústí nad Labem a Plzně. Konstatoval, že prostituce je tak závažným zásahem do veřejného pořádku, že u ní není nutné vymezovat místní rozsah,“ uvedl náměstek.

Obce mohou ze zákona zápornou věc zakázat. Musí ale vymezit místo a čas, kde je povolena. Nebo naopak říci, kde nesmí být provozována. Praha tak postupovala například v případě zákazu erotické reklamy. Není povolena v celé metropoli, s výjimkou silnice na ďáblickou skládku.

Vyhláška nezmění nic v případě nevěstinců. Podle Blažka jich je ve městě 58, z toho tři desítky přímo v centru. „Nemáme nástroj, jak se s tím vypořádat,“ posteskl si náměstek. Za tři uplynulé roky úředníci provedli ve veřejných domech dvě stovky kontrol, udělili pokuty za 2,5 milionu korun.

Prohřešky se týkaly porušení živnostenského zákona nebo erotické reklamy. Regulace nevěstinců by byla možná jen na základě zákona, tvrdí vedení města. Uvítalo by, kdyby takový předpis platil. Magistrát má návrh zákona o regulaci prostituce připraven. Městská rada by ho měla posoudit začátkem příštího roku.

Problém je, že Česká republika je vázána mezinárodní úmluvou proti prostituci. Zákon by ji v podstatě legalizoval. Podle Blažka by však patrně bylo možné připravit i předpis, který by v mezích úmluvy byl. V opačném případě by se musela úmluva vypovědět.

V Praze nyní platí vyhláška z roku 1993. Prostituci v ulicích zakazuje, městské části ale měly vybrat místa, kde by byla povolena. Žádná radnice to nikdy neudělala. Místa tehdy nevymezila ani městská rada.