Lidé ve Dvorcích a Hubenově odmítli stavbu úložiště

Jihlava - Obyvatelé obcí Dvorce a Hubenov na Jihlavsku v referendu odmítli stavbu trvalého úložiště jaderných odpadů v lokalitě Rohozná. Ve Dvorcích se referenda zúčastnilo 110 ze 150 evidovaných voličů, úložiště by nevadilo jen pěti lidem. V Hubenově bylo odevzdáno 95 hlasů ze 115 možných, pro úložiště byl jeden. Drtivá většina v obou sídlech souhlasila s tím, aby obce využily všech svých zákonných pravomocí k zabránění výstavby úložiště. Starosta Hubenova Libor Barák byl s výsledkem spokojen. "Dostali jsme silný mandát," řekl.

O vybudování hlubinného úložiště vyhořelého jaderného paliva se v Česku dlouhodobě uvažuje v šesti lokalitách. Jeho umístění na Jihlavsku letos již odmítli lidé v Hojkově, Dušejově, Opatově, Jedlově a Milíčově; referendum v Novém Rychnově bylo neplatné kvůli nízké účasti voličů. Všechny obecní úřady položily občanům stejné znění otázky.

Mezi několik obcí, které referendum nechystají, patří Rohozná. Starosta František Venkrbec to nyní považuje za vyhazování peněz. Poukázal na to, že přípravné práce kolem úložiště byly pozastaveny. „Dneska o tom v podstatě nic nevíme, mnoho věcí se může změnit,“ řekl. Podle něj by referendum mělo smysl, až bude zřejmé, jaký prospěch by z úložiště mohly mít obce v jeho okolí.

„Já jsem přesvědčena, že zastupitelé nemohou tak závažnou věc rozhodnout sami, musí slyšet názor občanů,“ řekla starostka Hojkova Milada Duchanová. Obává se, že z možných lokalit pro úložiště by ta jihlavská mohla vyhovovat nejvíc, protože se nachází mezi jadernými elektrárnami Dukovany a Temelín a vede tudy železnice. Dodala, že náklady na hojkovské referendum nepřevýšily 5000 korun.

Vyhořelé jaderné palivo se zatím skladuje v areálech jaderných elektráren. Lokalita pro trvalé úložiště v Česku by měla být vybrána do roku 2025. V Rohozné se do roku 2004 prováděl geologický výzkum, další práce byly pozastaveny do roku 2009. Pokud by se měly obnovit, je třeba získat statut průzkumného území, který vydává ministerstvo životního prostředí po konzultaci s obcemi.

Už před několika lety drtivá většina občanů odmítla stavbu úložiště ve druhé lokalitě na Vysočině, která se nachází v okolí Budišova na Třebíčsku. Se stavbou nesouhlasily obce Budišov, Nárameč, Oslavička, Rudíkov, Hodov a Rohy.