Liberecký kraj vydal knihu o magii rostlin

A teď příspěvek pro ty, kteří věří v magickou moc léčivých bylin. Jakou kytkou zahnat bolest hlavy, jakou odehnat zlé duchy – to poradí kniha, kterou pod názvem Čarovné byliny vydal Liberecký kraj. Jde o největší ručně vázanou knihu u nás za posledních 20 let. Dračí jahody, čertí mlíčko, husí ocásek – žádné vybrané delikatesy, ale lidové názvy pro byliny, které mají podle pověstí magickou moc. Autoři knihy pátrali ve starých herbářích a vzácných tiscích, až dali dohromady objemnou knihu, která shrnuje veškeré znalosti, které o čarovných bylinách měli naši předci. Čtenáře tak čeká nevšední počtení.

Marta Knauerová, autorka knihy Čarovné byliny, prozradila, že kniha je plná lidových názvů, podle kterých jsou rostliny nakresleny. Je uvedeno současné užití a jejich tajemná moc, kterou lépe znali naši předci. Kniha tak popisuje, které rostliny sloužily nejen k uzdravování, ale třeba i k věštění nebo zaříkávání. Nejde přitom o žádné exotické kvítí, ale o byliny z pomezí severních Čech a Saska. Většina z nich přitom na první pohled vypadá docela obyčejně a nezajímavě.

„Šlapeme po nich, mizí nám pod nohama a paradoxně jsme zjistili, že ty obyčejné byliny se nám hledaly nejhůře,“ dodala Marta Knauerová. Když už se autorům vysněný exemplář podařilo najít, ani pak nebylo vyhráno. „Kytička je nerozkvetlá – počkáte týden, kytičku vám někdo okouše, nebo jí přejedou lesáci a zničí,“ popisuje fotograf Vladimír Štěpánský.

Celá kniha tak vznikala přes čtyři roky. Zajímavá navíc není jen svým obsahem, ale i vazbou. Jde totiž o nejobjemnější ručně vázanou knihu u nás za posledních dvacet let. „Je udělaná překrásně, je to opravdu práce sama o sobě, když vynecháme obsah,“ uzavřela ředitelka Krajské vědecké knihovny v Liberci Dagmar Helšusová. Vydání knihy o Čarovných bylinách Libereckého kraje provází i putovní výstava. Do konce roku je k vidění ve vědecké knihovně v Liberci, pak se stěhuje do Národního muzea a odtud do Německa.