Náhradní programy pro školáky na Chebsku zůstaly nevyužity

Cheb – Rodiče nevyužili během školské stávky náhradní program, který nabízely pro jejich děti Domovy dětí a mládeže i další zájmové kluby. To je poznatek z Chebska, kde stávkovala více než polovina škol. V mariánskolázeňském Domu dětí a mládeže v Ušovicích jsme dnes dopoledne zastihli jen obvyklé kroužky pro maminky s předškoláky. Ostatní kluby a také internetová místnost zely prázdnotou.

Irena Bornová z Městského domu dětí a mládeže v Mariánských Lázních sdělila, že k nim volalo několik desítek rodičů, děti ale dopoledne nepřišly. Podobná situace je v Městském domě dětí Sluníčko v Aši. Tady se dokonce na doporučení radnice připravili na nápor až 15O dětí, které by se jinak do jejich kluboven nevešly.

„Měli jsme připravený bazén a prostory u nás, ale dostavilo se jen 20 dětí,“ oznámil Michal Dravec z Domu dětí Sluníčko v Aši. A do třetice – Dům dětí a mládeže Sova v Chebu. Navštěvuje ho na 1500 dětí. Dnes měly jeho kluby, stanice mladých přírodovědců i další zájmové aktivity od osmi hodin ráno dveře dokořán.

Výsledek – absolutní nezájem. Čekají tu dokonce i slabší účast na odpoledních a podvečerních klubových schůzkách. „Rodiče si budou myslet, že stávkujeme i my, tak děti určitě do kroužků nepošlou,“ dodal Miloš Šverdík z Domu dětí a mládeže Sova v Chebu. Domy dětí a mládeže odhadují, že školáci využili stávky, aby si přispali, a potom volno strávili u televize nebo na internetu.