Skauti přivezli z Vídně betlémské světlo

Brno - Brněnští skauti přivezli z Vídně do Česka jeden ze symbolů Vánoc – betlémské světlo. Lidé si tak budou moci zapálit své adventní a vánoční svíčky plamenem, který začal hořet přímo v betlémské jeskyni, kde se podle tradice narodil Ježíš Kristus. Světlo budou skauti rozvážet po celé republice.

Dlouhé putování betlémského světla do Vánocemi prosycených domácností téměř celé Evropy odstartovala duchovní slavnost ve vídeňském kostele Gustava Adolfa. Česko zde mělo své skautské zástupce už podevatenácté. Jejich úkolem je bezpečně dopravit tento betlémský plamínek z Vídně k sobě domů a tam ho střežit jako oko v hlavě až do ranní adventní mše.

„Naplním pořádně petrolejku, stáhnu plamínek tak, aby vydržel, a dám ho někam na chráněné místo, kde mi ho nesfoukne průvan,“ svěřuje svůj postup skautka Hana Bělková. „V domácnostech těch skautů, kteří s námi byli ve Vídni, je to pojištěno,“ odbývá zase obavy před zhasnutím božího plamene skautka Stanislava Vachová.

V kostele svatého Petra a Pavla v Brně o třetí adventní neděli dostalo betlémské světlo znovu náboženský rozměr. Od skautů jej na mši převzal brněnský biskup Vojtěch Cikrle. Lidé si pro světélko z Betléma chodili houfně. Začne dělat v jejich domácnostech klid a pohodu a budou ho šířit dál mezi své známé. Kdo ho prý má jednou doma, chce jeho světlo i další rok. „Je pro nás symbolem pokoje, radosti, pohody a šíří tyto hodnoty do rodin. Zkrátka rozžíná radost z blížících se Vánoc,“ říkají lidé a zapalují.