Vandalové poničili stromy na Novojičínsku

Nový Jičín - Mimořádnou odměnu vyhlásili vlekaři z lyžařského areálu Svinec u Nového Jičína. Chtějí dopadnout vandaly, kteří už dříve poničili několik stromů na sjezdovce. Kvůli bezpečnosti musely být jehličnany pokáceny. Případem se zabývá také policie.

Téměř půl kilometru je dlouhá sjezdovka v lyžařském areálu Svinec u Nového Jičína. Dříve na ní stály čtyři smrky. Neznámí vandalové ale více než dvacet metrů vysoké stromy zničili. Ve spodní části kmene je nařízli. Dnes je sjezdovka prázdná a z jehličnanů zbyly kusy dřeva. Poničené stromy objevil správce lyžařského areálu. „Vůči přírodě je to katastrofa. Tohle se nedělá,“ neskrývá své rozhořčení správce lyžařského areálu Jiří Špaček.

Případ zničených smrků řešil také Městský úřad v Novém Jičíně.  „Stav stromů byl posouzen jako havarijní, ohrožující bezpečnost. Proto orgán ochrany přírody přijal oznámení ze strany vlastníka pozemku o kácení stromů,“ říká Hana Hůlová z odboru životního prostředí Městského úřadu v Novém Jičíně.

Vandaly, kteří zničili stromy, je podle policie obtížné dopadnout. „Od prvotního oznámení byl případ řešen jako přestupek proti občanskému soužití a proti majetku. Vzhledem k tomu, že do současné doby nebyl zjištěn pachatel, byl případ odložen,“ prezentuje stanovisko jičínské policie její mluvčí Zbyněk Tomšík.

Správce lyžařského areálu se nemíní vzdát a vypsal na dopadení pachatele odměnu. „Stromy byly zdravé. Byly významným prvkem v té lokalitě, spoluvytvářely ráz krajiny v přírodním parku Podbeskydí a myslím si, že budou místním i návštěvníkům scházet,“ je přesvědčena Hana Hůlová.

Policisté po vandalech nadále pátrají. V případě dopadení jim hrozí pokuta ve výši až 15 000 Kč.