V Plzni se zvedá vlna odporu proti pochodu neonacistů

Plzeň - V Plzni i na dalších místech republiky se zvedá vlna odporu proti chystanému pochodu pravicových extremistů plzeňským centrem, které je ohlášeno na 19. ledna. Rozhodný protest vyjádřila dnes například Federace židovských obcí v ČR. Také plzeňská Liga proti antisemitismu důrazně vyzvala občany, spřízněné organizace, sdružení, právníky i příslušné úřady, aby společně zabránili pošlapání lidské důstojnosti. Pravděpodobně proto v den pochodu zorganizuje v Plzni protestní shromáždění. Řekla to mluvčí ligy Věra Tydlitátová.

Podle Jiřího Daníčka z federace židovských obcí je skutečným cílem pochodu urážka a výsměch obětem holocaustu i těm, kdo nacistický masakr přežili. Datum pochodu, ohlášeného Václavem Burešem jako Protestní pochod za svobodu slova, si prý vybrali neonacisté záměrně. Souvisí s prvním transportem plzeňských Židů, který s nimi vyjel 18. ledna 1942 do Terezína a pro místní židovskou komunitu se zhruba 3000 lidmi znamenal téměř absolutní likvidaci. Z 2605 transportovaných přežilo válku 112 osob.

„Se znepokojením sledujeme, jak v naší společnosti rostou projevy antisemitismu a antijudaismu. Nechceme nečinně přihlížet,“ uvedla Tydlitátová. Liga nyní vyjednává o dalším postupu a informovala už například i izraelské velvyslanectví. Spolu s dalšími spřízněnými organizacemi projedná v nejbližších dnech svolání protestu na stejný den - tedy 19. leden, také do centra města. Podporu očekává od stovek lidí. „Jen naši výzvu k protestu proti pochodu pražským Židovským Městem v den výročí Křišťálové noci přišlo podpořit zhruba 500 lidí,“ uvedla mluvčí.

Podle vedoucího odboru veřejných služeb Úřadu městského obvodu Plzeň 3 Radima Lisenka petice ani jiné protesty obyvatel nemohou vést ke zrušení akce, případně jejímu zákazu. „Pokud ji sám ohlašovatel nezruší, uskuteční se. Jiná možnost už podle zákona není,“ uvedl Lisenko. Pochod byl prý řádně ohlášen 12. listopadu. Ohlášení neobsahovalo žádné indicie, které by naznačovaly, že jde o akci pravicových extremistů. „Nemáme zákonnou možnost, jak ji zakázat. Podobně to zákon neumožňuje ani policii,“ dodal Lisenko. Zasáhnout bude možné až ve chvíli, kdy bude zákon porušen.

Organizátor Bureš demonstraci údajně svolal jako reakci na listopadový zásah policie, která zabránila neonacistům v pochodu pražským Židovským Městem. Bureš strážcům zákona vyčítá, že 10. listopadu nedostatečně chránili zdraví a bezpečnost sympatizantů sdružení Mladí národní demokraté.

Bureš navíc vyzývá účastníky demonstrace, kteří vlastní zbrojní pas, aby si na úřadě vyřídili povolení mít u sebe zbraň. Prý se bojí, že by demonstranti mohli být napadeni. Koho považuje za možného agresora, neupřesnil. Jednatřicetiletý Václav Bureš má údajně úzké vazby na militantní neonacistickou scénu.

Liga proti antisemitismu má kolem 200 signatářů z celé republiky. Další desítky příznivců získává v zahraničí. Mezi signatáři je velká skupina významných akademiků a uznávaných odborníků.