Ve Zlínském kraji stoupá počet případů určení otcovství

Zlín - Ve Zlínském kraji roste počet případů určení otcovství. Zatímco před několika lety radnice evidovaly přibližně stovku takových žádostí, v letošním roce je to často až dvojnásobek. Podle některých oslovených matrikářek jsou žádosti o určení otcovství, většinou těsně před porodem, prakticky na denním pořádku. Také do budoucna lze předpokládat, že tento trend bude stoupat, shodují se matrikářky.

Určení otcovství na obecním úřadě je svobodné a souhlasné prohlášení, které je ze zákona zdarma. Nařídit jej může i soud, v takovém případě ale jde většinou o popření otcovství. Zdravotnická zařízení pak například zkoumají DNA ženy i muže. Na základě výsledků pak určí, kdo je otcem dítěte.

„Podle poznatků matrikářek jde o trend, kdy stále větší počet mladých lidí nepovažuje instituci manželství za nijak důležitou pro narození dítěte,“ řekla ČTK mluvčí zlínského magistrátu Marie Masaříková. V roce 2003 pracovníci zlínského úřadu evidovali 304 takových případů, v každém dalším roce to pak bylo zhruba o 50 více. Na začátku letošního prosince zaregistrovali 489 případů určení otcovství.

Stejný trend zaznamenává také například město Otrokovice. V roce 2003 evidovalo 25 úkonů určení otcovství, letos je to 50. „Současná doba je vzhledem k ekonomické situaci nejspíše taková, že lidé spolu radši žijí, mají děti, ale do manželství se moc neženou,“ komentoval mluvčí Milan Plesar.

Podle mluvčího valašskomeziříčské radnice Josefa Beneše hodně párů stane před oltářem až s nástupem dětí do základní školy. „Sňatek často neuzavírají ani maminky, které mají z prvního manželství dorostlé děti a rozhodnou se otěhotnět s novým partnerem. Otec pak bývá do matriky zapsán na základě souhlasného prohlášení o určení otcovství,“ řekl mluvčí. Ve Valašském Meziříčí evidovali v roce 2003 čtyřiaosmdesát případů, letos je to již 185.

Stejná situace panuje také v Kroměříži a Uherském Hradišti. I tyto matriky zaznamenaly vzrůstající trend určování otcovství. Do poloviny prosince zaznamenaly v Kroměříži 169 případů, před čtyřmi lety bylo toto číslo poloviční. Podobně je tomu i v Uherském Hradišti, kdy v roce 2003 evidovali 68 případů, do poloviny prosince letošního roku je to 120.

Podle odborníků souvisí tento trend s přibývajícím množstvím párů, které spolu žijí, mají jedno či dvě dětmi, ale nejsou manželé. Podle informací České statistického úřadu sňatečnost v celé České republice oproti minulosti klesá, takový trend lze pozorovat i ve Zlínském kraji. Zatímco v regionu v roce 1991 stanulo před oltářem 3973 snoubenců, v roce 2005 to už bylo 2804. V celé České republice v roce 1991 vstoupilo do manželství 71.973 párů, v roce 2005 to bylo 51.829.