Semily chtějí získat levnou energii z nitra země

Semily - Podobně jako před nedávnem Liberec i Semily se nyní rozhodly získávat levné teplo z nitra země. Geotermální energie ze zhruba 2500 metrů hlubokých vrtů má zajistit centrální zásobování města teplem. Starosta Jan Farský ČTK dnes řekl, že projekt by město přišel na 130 milionů korun, investice by se mu vrátila za 11 let, a to i kdyby stavělo zcela bez dotací.

O výhodnosti čerpat energii ze země Semily přesvědčila nová územní energetická koncepce. Zhodnotila hospodaření s energií za minulé tři roky a navrhla možnosti úspor na příštích 20 let. Mimo čerpání energie ze země musí město zateplit obvodové pláště budov a regulovat vytápění pomocí termostatických ventilů.

Průzkum pro výhodnost získávání geotermální energie provede Vědecko-výzkumný institut. Udělá zkušební vrt, který potvrdí, jestli má lokalita k jejímu čerpání vhodné předpoklady. Podle geologů o tom není pochyb. „V okolí Kozákova jsou čedičové vyvřeliny, které drží teplo poměrně vysoko. Vrty by nemusely být tak hluboké,“ řekl Farský. Teplo ze země by zásobovalo dvě největší semilská sídliště Řeky a Luční. Připojit by se na ně mohl i bazén a koupaliště.

Na centrální vytápění je v současné době napojeno asi 70 procent devítitisícového města. Lidé tam platí za jeden gigajoule 466 korun, což je asi o deset procent méně než v jiných městech Libereckého kraje. Od Nového roku se zvýšení DPH a ohlášení zdražení plynu promítne do cen, v Semilech narostou asi na 530 korun za gigajoule. Tamní stavební bytové družstvo (SBD) proto usiluje o to postavit vlastní kotelny a umožnit obyvatelům na sídlištích nebýt závislí na centrálním vytápění.

Podle Farského je to jistá komplikace, město se chce i přesto prověřit možnost geotermální energii využívat. „Staneme se tím nezávislí na nestabilní ceně plynu,“ uvedl.

Semily jsou jednou ze 30 lokalit v Česku, které odborníci pro čerpání energii vytipovali. Dalšími v Libereckém kraji je už jen Nové Město pod Smrkem a Liberec. V Česku to je ale například i Rumburk, Český Krumlov, Nová Paka, Dobruška, Opočno nebo Úvaly.