Norské peníze pro kostely v Bzenci a Syrovíně

Brno - Kostely v Bzenci a Syrovíně snad už příští rok dostanou nové střechy. Ministerstvo financí je doporučilo pro získání peněz z takzvaných norských fondů. Za devět milionů bude možné vyměnit na obou barokních kostelích staré, mnohdy původní krovy, které na některých místech hrozí zhroucením.

Čas a červotoč jsou důvody, proč střecha kostela v Bzenci nevypadá zrovna nejlíp. Na svém místě stojí kostel od roku 1703 a i přes několik úprav jsou krovy většinou původní. Jak dlouho ještě vydrží, si nikdo netroufá odhadnout. Všichni ale souhlasí s tím, že dřevo potřebuje co nejdřív vyměnit. „Je nutné udělat celou střechu. Krovy, které jsou zkažené, se musí vyměnit, ty dobré se nechají, krytina ale musí být nova,“ říká bzenecký farář Jaroslav Cigoš. „Tady je vidět, v jakém stavu se v současné době nacházejí ty nejstarší trámy, které na té střeše jsou,“ doplňuje starosta Bzence Pavel Čejka.

Opravy se dočká i kostel v nedalekém Syrovíně. I ten má střechu v naprosto katastrofálním stavu. Oba kostely dostanou novou krytinu, v Bzenci je navíc potřeba předělat elektroinstalaci. Dohromady budou stát práce zhruba devět milionů korun. Díky doporučení ministerstva financí má většina peněz přijít z takzvaných norských fondů. A právě ministerské doporučení má největší váhu při rozhodování, jestli dárcovské země peníze pošlou. „Pokud bychom dosáhli až na tu krajní hranici 85 % možné dotace, tak ty zbývající prostředky má město Bzenec, farnost Bzenec i Syrovín zabezpečeny tak, abychom byli schopni tuto akci realizovat,“ je přesvědčen Pavel Čejka.

Stav střechy je vážný na obou kostelích, s opravami je proto nutné začít co nejdříve. Jestli budou peníze, tak nejlépe hned na jaře. Náročná práce při výměně krovů nejspíš zabere sedm až osm měsíců.