Věže kostela sv. Mikuláše v Chebu získají svou původní podobu

Cheb – Věže chebského kostela svatého Mikuláše, vysoké čtyřiadvacet metrů, projdou na jaře příštího roku rekonstrukcí. Jejich výsledná podoba by měla být stejná jako z dob před druhou světovou válkou. Oprava kostela přijde na osm milionů korun, financovat se bude z nadačního fondu Historický Cheb, pod jehož záštitou probíhá sbírka.

Provizorní věže měl kostel šedesát let, původní špičaté helmice byly poničeny při spojeneckém bombardování města na konci války. Československý stát vyčlenil na opravu věží po válce peněžní prostředky i věnoval dřevo na stavbu, k ní ale nikdy nedošlo, protože oboje se ztratilo. 

Nadační fond začal sbírat potřebné prostředky před třemi lety. Díky příspěvkům od dárců, ale i díky dotací se mu podařilo nashromáždit dostatečný obnos, aby bylo možné začít s rekonstrukcí. „Na opravu jedné věže máme peníze určitě, budeme se ale snažit získat je i na druhou, abychom mohli obě opravit najednou,“ slibuje místostarosta Chebu Michal Pospíšil. Nové zastřešení vznikne podle projektu architekta Luďka Vystyda.

Do výběrového řízení se přihlásily dvě firmy. S pracemi by měly začít v březnu, nové věže by kostel mohl mít do poloviny prázdnin.