Falešní popeláři v Havířově

Havířov – "Šťastný nový rok přejí popeláři". Tak takové přání doplněné žádostí o peníze slýchali v posledních dnech obyvatelé Havířova. Tři muži z Ostravy se vydávali za zaměstnance technických služeb a z lidí lákali různé finanční částky. Podvodníky, kteří se v některých případech chovali i agresivně, zadržela v těchto dnech městská policie.

Na každoročním průvanu v peněžence se pokoušejí přiživit i falešní popeláři v Havířově. Inspirovali se tradičním koledováním kominíků. „Klepal, já jsem myslela, že jsou to děti. Dal mi nějaký lístek, že chce peníze. Já jsem řekla, že nic nechci a zabouchla jsem dveře, ale za chvilku zase bouchal druhý,“  říká jedna z poškozených. „Sousedka jim dala padesátku a jim se to zdálo ještě málo, že prý jsou tři,“ připojuje svoji zkušenost druhá.

Podvodníci obešli v Havířově desítky bytů. Ironií je, že svou fintu s novoročenkou vyzkoušeli i na šéfa městské policie a mistra technických služeb. Se zlou se potázali. Skutečným popelářům, kteří na žádnou koledu po městě nechodí, ale ti falešní zkazili svátky. „Měl jsem včera dva nebo tři telefonáty od lidí, kteří měli vyloženě strach, protože oni dávají nohu mezi dveře, obhlížejí si byt a tak podobně,“ říká mistr odpadového hospodářství Technických služeb Havířov Pavel Doležal.

Trojici Ostraváků zadržela městská policie. Za porušení přestupkového zákona dostali pokutu. „Předali jsme informace státní policii, aby mohli zjistit, jestli to není ve větší míře, zda to nemá znaky trestného činu,“ uvádí ředitel Městské policie Havířov Bohuslav Muras.

Podle severomoravské policie se však letos o podobný vánoční podvod zatím nikdo jiný nepokoušel.