Zlínský kraj v příštích letech zvýší výdaje na podporu turistiky

Zlín - Zlínský kraj vynaloží příští rok na rozvoj cestovního ruchu a propagaci regionu 28,5 milionu korun. Peníze dá své nové organizaci Centrála cestovního ruchu Východní Moravy. Novinářům to dnes řekl hejtman Libor Lukáš. Celkem chce kraj na tyto aktivity v následujících sedmi letech využít až 100 milionů korun z evropských zdrojů, ročně tak výdaje na podporu cestovního ruchu vzrostou proti současnosti zhruba dvojnásobně.

„Jde přitom pouze o peníze určené na propagaci a marketing. Provoz centrály je financován zvlášť,“ uvedl krajský radní odpovědný za cestovní ruch Jindřich Ondruš. Centrála založená letos na podzim bude příští rok prezentovat možnosti kraje na 26 veletrzích cestovního ruchu, kromě toho bude pracovat na několika projektech. Jde například o Moravskou jantarovou stezku zaměřenou na turisty z východních zemí.

Podle údajů Českého statistického úřadu zavítalo od ledna do září do Zlínského kraje 426.685 hostů, kteří v regionu strávili alespoň jednu noc. Meziročně je to o 3,5 procenta více. Za celý loňský rok provozovatelé hotelů a penzionů v regionu přivítali 508.557 návštěvníků. Ve srovnání s rokem 2005 je to sice přibližně o 20.000 lidí více, v letech 2003 a 2004 ale měli turisté o region větší zájem.