Rakouští odpůrci Temelína zatarasili cestu k hranici ve Wullowitz

Vídeň/Wullowitz (Rakousko)  - Rakouští odpůrci jaderné elektrárny Temelín dnes na tři čtvrti hodiny částečně zatarasili příjezd k hraničnímu přechodu Wullowitz-Dolní Dvořiště. Aktivisté ze sdružení Atomstopp, které nejhlasitěji protestuje proti jihočeské atomové elektrárně, zablokovali ve 13:00 nákladním autem jeden jízdní pruh na rakouské straně asi 600 metrů před přechodem. Protest u penzionu Franzosenhof skončil ve 13:45. Na místě byly asi dvě desítky demonstrantů, kteří ale nevyloučili, že protesty budou pokračovat i po nadcházejícím vstupu ČR do schengenského prostoru.

„Schengen znamená pouze, že končí hraniční kontroly,“ řekl novinářům Roland Egger ze sdružení hornorakouské platformy Atomstopp. Jestli k pokračování blokád protijaderní aktivisté skutečně přistoupí, se podle něj rozhodne po čtvrteční takzvané antiatomové schůzi v Linci, kde se sejdou politici se zástupci hornorakouských nevládních organizací.

Poslední klasická hraniční blokáda před pátečním vstupem České republiky do schengenského prostoru nezpůsobila žádné problémy. Doprava byla plynulá, usměrňovala ji rakouská policie, která postupně pouštěla auta z obou stran jedním jízdním pruhem.

Blokáda se konala den po třetí schůzce meziparlamentární komise, která řeší otázky bezpečnosti Temelína. Schůzka podle sdružení Atomstopp nepřinesla v jednání o bezpečnosti elektrárny žádný posun.

Činnost komise dnes vyvolala spory mezi jednotlivými politickými stranami v Rakousku. Sociální demokraté (SPÖ) ostře odsoudili krok strany Zelených, která po pondělním jednání komise v Českých Budějovicích oznámila svůj odchod z tohoto grémia. Krajně pravicoví svobodní (FPÖ), kteří komisi opustili již na jejím zářijovém zasedání ve Vídni, naopak kritizují předsedu rakouské části komise, poslance Albrechta Konecnyho (SPÖ).

Rakouští Zelení v pondělí večer oznámili, že jsou s dosavadními výsledky práce meziparlamentní komise nespokojeni a že z ní vystupují. Konecny dnes označil postup Zelených za nepochopitelný a nezodpovědný. Komise podle něj v žádném případě neztroskotala a naopak dosahuje významného pokroku. Některé technické otázky, které Zelení kritizují, nebyly ještě vůbec na programu jednání. Sporné zůstává podle rakouského poslance nadále posuzování právního charakteru ujednání mezi Prahou a Vídní, týkajících se Temelína.

Konstruktivní pozici Konecnyho dnes znovu napadli svobodní. Jejich poslanec Werner Neubauer, který byl členem komise, ale vystoupil z ní už v září, tvrdí, že dospěla k politováníhodnému konci. Její členové jsou údajně jen loutky, které mají zamaskovat neschopnost vlády prosadit bezpečnost Temelína. Předseda Konecny pak podle něj již na druhém zasedání komise ve Vídni vyhlásil „preventivní kapitulaci“.

Proti dnešní blokádě se ale vyslovili poslanci obou zemí, kteří jsou členy komise. Kritizuje ji i spolek Schilift Schwarzenberg, sdružující tři desítky obcí z Horních Rakous, Bavorska a Česka. Hornorakouským aktivistům už údajně nejde o bezpečnost Temelína, ale o všeobecné odstranění atomové energie v Evropě.

Rakouští protitemelínští aktivisté letos od února už sedmkrát protestovali na společných hranicích, přičemž postupně zvyšovali počet blokovaných přechodů. Naposledy v květnu jich zatarasili 12 ze 16. Rozsahem šlo o největší blokádu hranic za posledních sedm let.