Lidé v Táboře nechtějí kupovat vybydlené byty

Tábor - Lidé z táborských sídlišť nemají příliš zájem o odkoupení městských bytů. Nelíbí se jim totiž jejich cena. Panelákové byty jsou prý zanedbané, protože město do oprav už roky neinvestovalo. Zastupitelé ale říkají, že kdo nechce, privatizovat nemusí.

Na Pražském sídlišti v Táboře jsou panelové domy staré přes čtyřicet let. Jejich stav podle nájemníků neodpovídá ceně, za kterou je město nabízí. „Byty jsou vybydlené a potřebují velké opravy,“ říká zastupitel Tábora Ladislav Šedivý.

Nájemníci unisono opakují, že město do domů mnoho let neinvestovalo. To se brání tvrzením, že na zásadní rekonstrukci by potřebovalo nejméně 1,5 mld. Kč. Vlastní totiž přes pět tisíc tři sta bytů a prodat se jich podařilo prozatím jen dvě stě pět. Lidé v důchodovém věku na jejich odkoupení nemají a zdůrazňují, že k privatizaci mělo dojít mnohem dříve. „I já bych si představovala rychlejší prodej, už nejméně před deseti lety a za nižší ceny,“ souhlasí s výtkami nájemníků zastupitelka Tábora Simona Žirovnická.

Cena dvoupokojového bytu v Táboře se nyní pohybuje okolo devíti set tisíc korun. Za byty určené k privatizaci ale současní nájemníci zaplatí o téměř šest set tisíc méně. „My víme, že ty byty jsou ve špatném stavu a nejsou v pořádku,“ přiznává Simona Žirovnická. Radnice nájemníky ujišťuje, že privatizace není povinná. „Pokud bude ten proces oddálen o několik let či desetiletí, je to stále majetek, který zůstává ve vlastnictví města,“ potvrzuje táborský místostarosta Martin Jírovský.

Město chce také předejít spekulacím s byty. Pravidla privatizace totiž říkají, že noví vlastníci nesmějí byt nejméně po dobu tří let prodat.