Vřídelní voda v Karlových Varech se používá k vytápění

Karlovy Vary – Vřídelní voda v lázních má teplotu až 70 stupňů Celsia a využívá se například k vytápění na Vřídelní kolonádě. Veřejným bazénům a lázeňským domům by tak stačilo koupit moderní technologie a mohou ročně ušetřit stovky tisíc korun za teplo. Geotermální voda vytápí i veřejné toalety u Mlýnské kolonády a přilehlou administrativní budovu. Teplo se rozvádí pomocí podzemní výměníkové stanice.

Minulý týden představil inženýr Bohumil Šťastný z Katedry zdravotního a ekologického inženýrství ČVUT Praha na balneologické konferenci studii využití tepla z odpadní vody. „Princip je velice jednoduchý. Než vodu vypustíme, odebereme z ní teplo a 15 stupňů se dá prostě využít kamkoliv,“ uved Šťastný. Podle ředitele Správy přírodních léčivých zdrojů a kolonád v Karlových Varech Milana Trnky se Vřídelní kolonáda vytápí i v hlubokých mrazech na 15 až 20 stupňů.

Projekt na využití tepla z odpadní vody připravují například už městské Alžbětiny lázně. „Finančně náročné bude i prvotní zatížení, avšak čekáme, že do 4 let by se tato investice měla vrátit,“ doufá ředitelka Alžbětiných lázní Iveta Vodičková. Kvůli usazování vřídelního kamene je ale nutné část zařízení každých 6 měsíců měnit.

Výdaje na teplo by mohly v budoucnu podle Milana Trnky ušetřit všechny lázeňské domy, které odebírají vřídelní vodu. Musí ale počítat s prvotní investicí nejméně 800 tisíc korun na nové technologie. Veřejné bazény a lázeňské domy zatím ročně odebírají přes 60 miliónů litrů léčivé vody, která tak po použití zbytečně končí v kanalizaci.