Soudce, který na Olomoucku protahoval spisy, dostal trest

Olomouc – O čtvrtinu nižší plat po dobu šesti měsíců – to je trest, který dnes kárný senát olomouckého vrchního soudu uložil Milanu Prchalovi. Soudce okresního soudu Brno-venkov měl svou nečinností způsobit průtahy v celkem 430 exekučních spisech. Podle rozhodnutí kárného senátu tak porušil povinnosti soudce. Milan Prchal ale tvrdil, že měl hodně práce a upřednostňoval proto vyřízení jiných věcí. V některých případech také vrchní soud žádné pochybení neshledal. I přesto trvalo jen čtení seznamu spisů, s jejichž vyřízením měl soudce otálet, zhruba pět hodin.

Petr Angyalossy, mluvčí Vrchního soudu Olomouc, poukázal na problém, kdy se účastníci v přiměřené lhůtě nedočkali svých práv a vznikly tam nedůvodné průtahy. „Dělali jsme kontroly a právě jsme zjistili, že soudce v těch spisech, které jsou předmětem kárného stíhání, prostě měl dlouhodobou nečinnost,“ dodal předseda Okresního soudu Brno-venkov Petr Jirsa.

Kárně stíhaný soudce Milan Prchal před senátem svoji vinu uznal. Tvrdil ale, že byl zahlcen prací – špatně si ji zorganizoval, a proto vyřizování spisů nestíhal. Zmínil zejména rok 2002. Kárný senát přihlédl k tomu, že od podání žaloby soudce svoji práci výrazně zlepšil. Nepřistoupil proto k nejpřísnějšímu postihu, což je odvolání z funkce.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o první kárné obvinění pana soudce, tak jsme mu uložili maximální finanční trest,“ uzavřel Petr Angyalossy. Olomoucký vrchní soud řešil jen letos hned několik kárných žalob. Většinou se jednalo o podobné případy, kdy soudci nestíhali svoji práci, a docházelo proto k průtahům ve spisech. Proti dnešnímu rozhodnutí si Milan Prchal může podat ještě odvolání k Nejvyššímu soudu.