Liberecké Koloseum bude sloužit postiženým

Liberec - Mezinárodní centrum Universium v Liberci, které se stará o postižené, získá budovu, kde sídlí. Za symbolickou jednu korunu ji na něj převede radnice. Centrum tak bude moci konečně začít s opravami, které objekt potřebuje.

Střecha, omítka, rozvody vody a tepla nebo elektroinstalace. To vše je v dezolátním stavu. Mezinárodní centrum Universium, které tu sídlí, ale není vlastníkem budovy. Ta patří městu, které na rozsáhlou opravu nemá peníze. Rozhodlo se proto objekt na obecně prospěšnou společnost převést za symbolickou jednu korunu. „Vyřeší se s tím spousta problémů, které se v posledních dvou letech objevily. Sponzoři, kteří mají zájem podpořit naši činnost, nechtějí investovat peníze do majetku, který není náš,“ říká člen správní rady společnosti Universium Stanislav Kolomazník.

Znalci odhadují hodnotu Kolosea na 15 milionů Kč. Jen nejnutnější opravy ale budou stát téměř 13 milionů Kč. Vysoké jsou také náklady na provoz. „Jen za energie jsme za budovu jako město platili asi milion korun ročně,“ uvádí náměstek libereckého primátora Ivo Palouš.

Radnice chtěla objekt původně prodat za vyšší cenu jiným zájemcům. Universium má ale nájemní smlouvu na 50 let, což veškeré firmy odradilo. „V této souvislosti je výhodnější pro město předat tento objekt společnosti, která jej užívá, než aby se snažilo objekt nějakým způsobem privatizovat,“ vysvětluje převod majetku na společnost Universium mluvčí libereckého městského úřadu Martin Korych.

Universium provozuje v Koloseu 3 chráněné dílny, kde pracuje téměř 50 postižených. Zajišťuje také asistenční službu a dopravu pro handicapované. Město trvá ještě na dvou podmínkách: Universium se musí zavázat, že bude služby postiženým poskytovat dalších dvacet let a že zařízení rozšíří i pro seniory.