Ondřejovský dalekohled slaví čtyřicítku

Praha - Největší český dalekohled slaví čtyřicítku. Astronomický obr, který v Ondřejově začal pracovat v roce 1967, stál u mnoha úspěšných vědeckých objevů. V době svého zrodu dokonce patřil mezi nejlepší na světě.

Základem ondřejovského dalekohledu nejsou čočky, ale zrcadlo s průměrem dva metry a hmotností dvě tuny. Vyráběli ho optici v německé Jeně. Doprava obřího a přesného zrcadla vzbudila před čtyřiceti lety velký rozruch. Stavbou dalekohledu se pohádkový Ladův kraj přehoupl do světa špičkové vědy. „Když bylo v roce 1959 přijato vládní usnesení, tak ve světě byly asi čtyři nebo pět dalekohledů většího rozměru. Takže tím jsme se dostali tak blízko světové špičce, jak bylo možné,“ vzpomíná bývalý ředitel Astronomického ústavu Luboš Perek.

Teď už dalekohled patří do střední třídy. Špičkový výzkum tu stále probíhá, vynikající výsledky mají čeští vědci třeba ve výzkumu dvojhvězd. Na dalekohledu právě skončila výměna řídicího systému.  „Tím se zlepšil uživatelský komfort. Ten dalekohled se totiž nyní dá lépe a pohodlněji ovládat,“ říká vedoucí stelárního oddělení AÚ AV ČR Pavel Koubský.

Ovládání kolosu je náročné. Pohyblivé části dalekohledu dohromady váží 85 tun.Tímto dalekohledem pozorovali čeští astronomové vesmírnou oblohu už více než 15 000 hodin a předpokládají, že by v dobré kondici mohl vydržet ještě dalších 50 let.