Na Karlovarsku chybějí peníze na úředníky

Karlovy Vary – Až desítkami milionů korun musejí přispívat obce s rozšířenou působností na úředníky, kteří na magistrátech zastupují stát. Ten podle starostů například na Karlovarsku posílá na státní správu málo peněz. Platy zaměstnanců stavebních úřadů, odborů dopravy, peníze za vytápění a údržbu kanceláří – to jsou náklady, které musí tyto obce platit za to, aby si lidé mohli ve městě vyřídit například stavební povolení nebo řidičský průkaz.

„V současné době je těch kompetencí, které jsou přeneseny na obec, tolik, že peníze, které dostáváme přímo na výkon státní správy, nepokrývají v plné výši právě tyto nákladové složky,“ vysvětlila primátorka Karlových Varů Veronika Vlková (ODS). Starosta Ostrova Jan Bureš (ODS) doplnil, že doplatky jdou z městského rozpočtu a tyto peníze dají použít smysluplně někde jinde.

Ostrov na práci státních úředníků přispívá ročně přibližně 5 milionů korun. Hůř jsou na tom Karlovy Vary. Ty státu za rok přispějí desítky milionů korun. „Za tolik peněz můžeme opravit velkou část komunikací, investovat do škol a školek, nebo začít stavět třeba nový domov důchodců,“ poukázal mluvčí magistrátu města Karlovy Vary Jakub Kaválek.

Podle mluvčího ministerstva financí ale stát posílá radnicím každý rok více peněz. Potíže starostů by měl vyřešit nový zákon o rozpočtovém určení daní. Mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob prozradil, že součástí přípravy nového zákona bude i analýza výdajů souvisejících s výdaji samosprávy na státní správu. Nová pravidla by podle mluvčího ministerstva financí měla začít platit do roku 2010.