Olomoucký fyzikální kaleidoskop má přilákat ke studiu přírodních věd

Olomouc – Letos pořádali odborníci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého Olomoucký fyzikální kaleidoskop již popáté. Cílem semináře je představit fyziku jako zajímavý i dobrodružný obor a přilákat nové studenty. Návštěvníci se mohli účastnit netradičních experimentů, navštívit specializované laboratoře a přednášky.

Fyzikální kaleidoskop proběhl v rámci projektu Medializace vědy, jehož cílem je popularizace přírodovědných oborů. Vedle experimentů, které především zaujaly desítky středoškoláků, byly součástí kaleidoskopu také čtyři přednášky předních olomouckých odborníků o počítačové analýze obrazu, optických úkazech na obloze nebo lékařské přístrojové technice. Laboratoř optometrie, ve které se měří optické vlastnosti oka, i lékařské přístroje si studenti mohli vyzkoušet.

Úkolem Olomouckého fyzikálního kaleidoskopu není pouze přiblížit vědu veřejnosti, ale vedení přírodovědecké fakulty si od akce také slibuje přilákání nových studentů. „Nejde o jedinou popularizační akci,“ prozrazuje Miroslav Dušek z katedry optiky, „pořádáme také den otevřených dveří nebo jarmark matematiky, fyziky a chemie.“