Lékaři, sestry a zdravotníci hrozí hromadným odchodem z Karlovarské nemocnice

Karlovy Vary - Téměř 200 lékařů, sester a dalších zdravotníků Karlovarské krajské nemocnice dalo včera najevo svůj nesouhlas se současným vedením. Pohrozili, že odjedou, pokud nemocnici dál povede společnost Česká zdravotní nebo lidé spojení s touto společností.

Karlovarská krajská nemocnice sdružuje celkem tři zdravotnická zařízení – v Karlových Varech, v Sokolově a v Chebu. Lékaři tvrdí, že manažeři akciové společnosti Česká zdravotní, kterou kraj před dvěma lety pověřil vedením nemocnice, uzavírají nevýhodné smlouvy. Obávají se, že také uskutečňovali předražené nákupy, především spotřebního materiálu, což jim údajně způsobilo ztrátu až padesáti milionů korun.

Asi 350 zaměstnanců nemocnice proto nedávno zaslalo hejtmanovi Josefu Pavlovi otevřený dopis, v němž ho vyzvali, aby situaci vyřešil a nedopustil privatizaci zdravotního zařízení po vzoru Středočeského kraje. Vedení Karlovarského kraje mezitím vypsalo nové výběrové řízení na vedení nemocnice a přípravu svěřilo opět do rukou České zdravotní. A právě to lékařům vadí. Na včerejší demonstraci v areálu nemocnice tvrdili, že výběrové řízení tak může být zmanipulované a obávají se, že Česká zdravotní sice v čele nemocnice skončí, ale prosadí si do nového vedení své lidi. Pokud se tak stane, lékaři všech cca 20 zdravotních oddělení chtějí dát výpověď.

Hejtman Josef Pavel už minulý týden ČT sdělil, že celou situaci nechápe. V nemocnici podle něj dochází ke špatné komunikaci a šíří se tam zkreslené polopravdy. Tlak ze strany zaměstnanců se mu zdá nepřiměřený. Vedení kraje má výsledky výběrového řízení oznámit dnes.