V Brně začala záchrana 300 židovských hrobů

Brno – Židovská obec v Brně se snaží zachránit přes 300 zapomenutých hrobů, které se našly na židovském hřbitově ve čtvrti Židenice. Jedná se o místa posledního odpočinku necelé poloviny z osmi set sedmi obětí holocaustu, které zahynuly ve sběrných střediscích ještě před transporty do vyhlazovacích táborů. O hrobech dlouhou dobu nikdo nevěděl. Židovská obec proto odstartovala záchranný projekt a chce na všech prázdných místech vztyčit nové náhrobní kameny.

Desítky let zapomenuté hroby objevil správce židovského hřbitova Petr Špunar. Před dvěma lety porovnával staré pohřební knihy s plány hřbitova a zjistil, že volná místa mezi náhrobky nejsou prázdná. „Lidé tady potom chodí jako po prázdných místech a zneucťují tím památku zemřelých, kteří zde leží,“ uvedl Špunar. Po dlouhé době se tak začaly zpracovávat nové plány. „Naše víra nám ukládá, aby měl každý zemřelý navěky svůj hrob,“ dodal předseda Židovské obce Brno Pavel Fried.

Nové náhrobky by měly stát více než dva miliony korun. Špunar proto sepsal unikátní kroniku židenického hřbitova, jejíž prodej vynesl peníze na prvních 32 náhrobků. Další finance by mělo přinést vstupné z nedělního benefičního koncertu českého houslového virtuosa Václava Dvořáka. Akce se uskuteční v brněnském divadle Reduta. Pomůže i kraj a místní radnice. Na všechny náhrobní kameny zatím peníze nejsou. Brněnská židovská obec proto začala stavět alespoň jejich budoucí betonové základy.

Holocaust nepřežilo třináct tisíc brněnských Židů. Kdysi vzkvétající židovská obec má dnes 265 členů.