Vojcek, krutá jevištní báseň v novém nastudování

Ústí nad Labem – Činoherní studio v Ústí nad Labem pro první premiéru letošní sezony zvolilo hru Vojcek od německého autora z počátku 19. století Georga Büchnera. Dramaturg Vladimír Čepek tuto hru považuje za vůbec první moderní drama. Hlavní roli Vojcka ztvárnil Jan Holík, režie se ujal Filip Nuckolls.

„Pro mladého režiséra je těžký text vždy výzvou. A výzvy má člověk přijímat a ne dělat věci osvědčené,“ popisuje svůj přístup Nuckolls.

Vojcek, kterého Büchner napsal jako velmi mladý, protože zemřel v pouhých 23 letech, je zajímavým dílem, jež má divákům i dnes co říci. Na příběhu chudého vojáka, který se zamiluje, ukazuje, jak sociální podmínky, manipulace a ztráta víry dokáží vést k tragickým činům.

„Hra pojednává o člověčenství, naše inscenace zdůrazňuje hlavně lidskost. Nejsou tam jen karikatury, k čemuž může hra svádět,“ uvádí dramaturg Vladimír Čepek.

Hru do češtiny přeložil Ludvík Kundera. Některé prameny uvádějí, že ji Büchner nestačil dopsat, Čepek ale tvrdí, že hra dopsaná je, ačkoli se dochovalo několik jejích verzí.

Divadlo první letošní premiéru uvádí ve druhé polovině listopadu především proto, že třináctičlenný soubor potřeboval čas na odpočinek a její nastudování. V loňské sezoně se totiž divadlo odhodlalo k neobvyklému kroku a poslední premiéru, Mahenova Jánošíka, uvedlo až na konci června. V současné sezoně divadlo plánuje tři další premiéry, ještě uvede hru na motivy slavného filmu Klub Rváčů a Malého prince. Poslední titul ještě vybrán není, půjde určitě o žhavou novinku.

Činoherní studio v Ústí nad Labem vzniklo v roce 1972 jako náhrada za komunistickým režimem zakázané Kladivadlo. Stalo se centrem, kde se mohla realizovat řada umělců, které režim pronásledoval. Divadlem prošlo mnoho známých herců jako Jiří Bartoška, Karel Heřmánek, Pavel Zedníček, Jiří Schmitzer, Karel Roden a Ivana Chýlková. Působila zde i řada režisérských osobností, například Evald Schorm, Juraj Herz a Ivan Rajmont. Ústecká scéna, kterou navštíví ročně kolem 11 tisíc diváků, je nositelem ceny Divadlo roku 2000, kterou uděluje Nadace Alfréda Radoka.