Brněnské letiště může do Schengenu

Brno - Schengenská pravidla pro mezinárodní letiště začnou platit až příští rok koncem března. Například brněnské letiště je na nový systém odbavování připravené už teď. Potvrdila to i poslední kontrola evropských odborníků.

Přísné oddělení cestujících ze zemí Schengenu a mimo něj. To je základní pravidlo, které muselo brněnské letiště splnit. Znamenalo to některé stěny zbourat, jiné zase postavit, zřídit všechna kontrolní stanoviště dvojmo a společné prostory striktně oddělit. Kontrolní komisaři třeba upozornili na to, že dělící stěna není až po strop. „Takže to bylo provedeno sítí a bylo to schváleno, síť je kvalitní, tou nic neprohodíte,“ komentuje úpravy Martin Karabela, vedoucí Inspektorátu cizinecké policie letiště Brno-Tuřany.

Důsledně oddělit cestující bude muset letiště i venku při nástupu do letadel. „Buď nastoupí do autobusu a jsou odvezeni k letadlu, nebo pod dohledem personálu procházejí do letadla a jsou po celou dobu té trasy kontrolováni,“ říká Tomáš Plaček, ředitel Letiště Brno, a.s.Kontrolní komisi zajímal také stav oplocení letiště, způsob provádění prohlídek, technické vybavení a samozřejmě všechna další bezpečnostní opatření. I tady se našla drobná vada. A to na takzvaném příletovém filtru, ze kterého zkušení policisté v davu neschengenských cestujících tipují podezřelé osoby. „Cestující nesmí vidět do té buňky. Proto jsme tam museli dodat polopropustné nálepky, aby to pro cestujícího bylo zrcadlo a policista viděl,“ vysvětluje Tomáš Plaček.

Letiště muselo do úprav kvůli Schengenu investovat 5 milionů korun a přijmout 6 nových pracovníků. „Náš referát posílil především o jednotku specialistů na cestovní doklady a dále jsme tady loni zřídili jednotku psovodů na výbušniny,“ vypočítává Martin Karabela.

Prvními pasažéry, kteří projdou novým způsobem kontroly, by měli být v pondělí 31. března v 9 hodin ráno cestující ze španělské Gerony.