Zneužívání urgentního příjmu na Olomoucku

Olomouc - Lidé stále zneužívají urgentní příjem v nemocnicích. Například v olomoucké fakultní nemocnici akutně ošetří každý měsíc zhruba 800 pacientů, kteří by mohli jít se svými potížemi k praktickému lékaři.

Lidé přicházejí často na urgentní příjem olomoucké fakultní nemocnice s nachlazením, bolestmi břicha či přisátým klíštětem. Lékaři musí každého pacienta i s naprosto bezvýznamným problémem prohlédnout v odborné ambulanci. To stojí nejen peníze, ale především čas. Čas, který by pracovníci urgentního příjmu mohli věnovat člověku, který jejich pomoc skutečně potřebuje.

Místo toho vyšetřují například bodnutí hmyzem. „Se zarudnutím v okolí, kterého si pacient všimne po dvou dnech a uzná, že zrovna ve dvě hodiny v noci je ta nejlepší doba pro ošetření,“ uvádí typický příklad zástupkyně primáře pro lékařskou pohotovost Fakultní nemocnice Olomouc Karin Kaňkovská. „Péče o tyto pacienty, které ošetřujeme v podstatě navíc, je hrazena z prostředků fakultní nemocnice,“ doplňuje její nadřízený primář Petr Hubáček.

Lékaři vidí problém především ve špatně fungující přednemocniční péči. Lidé totiž podle nich často neví, kde je pohotovost a jedou proto přímo do nemocnice. Tady ale musí kvůli akutním případům dlouho čekat, což se jim nelíbí.Pomoci by mohlo rozšíření ordinačních hodin na pohotovosti a její přesun do nemocnice. „My bychom chtěli, aby v nemocnici posílila služba a byl tam i praktický lékař,“ naznačuje možné řešení zdravotní rada Olomouckého kraje Václav Rýznar.

Podobné zkušenosti jako ve fakultní nemocnici mají i v ostatních zdravotnických zařízeních. Také tady denně ošetří desítky pacientů, kteří by mohli využít služeb svého praktického lékaře.